
Bevroren
Armen gevoelloos
Willoos
Niet meer aan te sturen
Het slapende gevoel groeit
Haar lijf
Overgenomen
Bevroren
Verkrampt
Paniek
Een lange schreeuw
Zonder geluid
Wordt niet gehoord
Eindeloos
Lijkt het te duren
Tot het moment
Van ontwaken
Het is voorbij
Haar lijf is er weer
Maar de herinnering
Siddert nog na
De herinnering
Aan de herinnering lang geleden
Waar ze geen weet meer van heeft
Maar haar lijf herinnert
Herinnert het zich nog levendig
Alsof het Hier en Nu is
Stefanie Bussing, 4 juni 2023
Her lichaam herinnert
Dat het lichaam zich alles herinnert, ook van de geboorte, de tijd in de baarmoeder en zelfs van de conceptie, krijgt steeds meer bekendheid. Hetzelfde geldt voor trauma dat van generatie op generatie is doorgegeven. Zo hebben we het tegenwoordig over 2e en 3e generatie oorlogsslachtoffers, maar dat geldt natuurlijk ook voor andere trauma’s.
Het kenmerk van een trauma (groot of klein) is dat de gebeurtenis die traumatisch was nog steeds leeft, actief is in het lichaam. Het trauma dat voortleeft gaat eigenlijk niet meer over de primaire gebeurtenis zelf. Het is de traumarespons die bepaalt of een traumatische gebeurtenis ook een blijvend trauma wordt. Oftewel hoe er destijds met de gebeurtenis is omgegaan.
Daar waar geen bedding of ruimte was om de gevoelens toe te laten, er geen luisterend oor was, ontkenning was of er dreiging was om erover te spreken, dat is waar het werkelijke trauma ontstaat. Dit is wat de gebeurtenis levend houdt en de herinneringen eraan liggen letterlijk in het lichaam opgeslagen in het geheugen van de cellen.
Sluimerend… Wachtend…. Tot ze geactiveerd worden.
De herinneringen komen vaak onverwachts tot leven, op momenten dat ze aangeraakt worden door ogenschijnlijk onschuldige gebeurtenissen in het hier en nu die resoneren met de oude onafgemaakte gebeurtenis.
Een woord, een oogopslag, een aanraking kan al genoeg zijn om iemand terug te brengen naar die herinnering. Een herinnering waar hij/zij zich vaak niet eens bewust van is, dat het (nog) een rol speelt in zijn/haar leven. Ofwel omdat het een verdrongen gebeurtenis betreft of omdat het uit de vroege baby/kindertijd is van voordat er woorden waren en of het gaat verder terug naar iets wat uit voorgaande generaties afkomstig is.
Geregeld is het niet één van bovenstaande dingen maar is het èn èn, zit er een bepaalde gelaagdheid in. Waarbij het zowel resoneert met de eigen vroege kindertijd als ook met onafgemaakte gebeurtenissen die we van onze ouders of voorouders in onze cellen meedragen en herinneren.
Dit kan ertoe leiden bijvoorbeeld dat je ineens angstig, boos, verdrietig reageert zonder dat je het kan plaatsen. Dat het ‘snachts terugkomt in de vorm van slapeloosheid of dromen, of dat de opgeslagen herinneringen zoveel spanning in je lijf veroorzaken dat je er uiteindelijk gezondheidsklachten van krijgt.
Heelwording
De woorden waar ik dit blog mee begon geven kort een terugkerende nachtelijke ervaring weer. Een gestolde herinnering diep uit het lichaam die gezien, gevoeld wil worden, zoekend naar afronding en heelwording. Want dat is uiteindelijk waar ieder trauma op wacht en naar op zoek is. Heelwording en weer verbonden zijn met de essentie van wie de persoon in wezen is. En daarvoor is het belangrijker dat we het doorvoelen en zo uiteindelijk de energie kunnen vrijgeven dan dat we het verhaal helemaal weten en begrijpen.
Gabor Maté zegt het zo mooi en treffend:
“Every human being has a true genuine authentic self.
The trauma is the disconnection from it.
The healing is the reconnection with it.”
Systemisch Lichaamswerk
Met systemisch lichaamswerk, opstellingen via het lichaam, geven we ruimte aan de gestolde herinneringen, het vroegkinderlijk en intergenerationeel trauma om gezien en gevoeld te worden. Om onafgemaakte bewegingen af te maken, zodat er meer ruimte kan komen in je lichaam voor het vrijuit stromen van jouw eigen levensstroom/zielsstroom en jij meer en meer je eigen levensweg kan gaan verbonden met wie je in wezen bent.
Zelf ervaren
Resoneert dit en voel je dat dit een manier voor jou kan zijn om stukken aan te kijken of als professioneel zelf deze manier van begeleiden eigen te maken? Neem dan gerust contact op of lees hier eerst verder over wat systemisch lichaamswerk inhoudt, of luister naar deze podcast, die ook een mooi beeld geeft over deze manier van systemisch werk en opstellen via het lichaam.
Heb je als professional interesse in de opleiding Systemisch Lichaamswerk en Ziekteopstellingen? Lees dan vooral even verder via de link: Opleiding Systemisch Lichaamswerk en Ziekteopstellingen.
Graag ontmoet ik je.
Warme groet,
Stefanie
Stefanie over het systemisch werk:
“Wat me vanaf het begin heeft geraakt in het opstellingenwerk is de eenvoud en helende werking die ervan uit kan gaan, wanneer we ons kunnen overgeven aan ‘het niet weten’. Mijn werk en specialisme weerspiegelen direct ook de reis die ik zelf ben gegaan en nog ga in het aanwezig zijn met dat wat is.”
Aangesloten bij Bewust Haarlem
Fotocredits: Regine Tholen on Unsplash