Skip to content

Cyclisch leven: herstellen en herijken

De energie die ik zo dit jaar ervaar in mijzelf en ook om me heen hoor van verschillende collega’s, lijkt een energie van herstellen en herijken te zijn, die zich laat ervaren na een hectische periode van de afgelopen paar jaar.

Een collega en oud deelnemer aan de opleiding systemisch lichaamswerk schreef me onlangs dat ze aan het bijkomen was van de afgelopen paar jaar en dat ze nu pas eigenlijk kon voelen wat die tijd haar gedaan had en ook aan energie gekost had. Een andere deelnemer gaf me terug tijdens het eerste blok van de opleiding, dat de reden om deze opleiding te volgen voor haar is om zichzelf weer te voelen en te voeden na een periode van heel hard werken zonder veel contact en voeding voor zichzelf.

En ook ik merk bij mezelf dat mijn aandacht de afgelopen paar jaar veel naar buiten gericht was in zowel mijn werk als in de mantelzorg en dat de behoefte en focus nu meer naar binnen gericht is gedurende dit jaar. Wat meer in het noorden of in de winter op het medicijnwiel. Om daar te verstillen, te voelen, te voeden en te luisteren in en naar mijn lijf als boodschapper van mijn ziel, naar wat nodig is voor een nieuwe cyclus in het medicijnwiel.

Het mooie is dat ik steeds meer kan ervaren hoe het leven zich echt cyclisch ontvouwt. Niet alleen in de seizoenen in het jaar of in de maancyclus, maar ook in grotere cycli door de jaren heen. Zo’n 3 jaar geleden kwam ik in aanraking met een vrouw die me in een workshop meenam in de cycli van 9 jaar, met de betekenissen van ieder jaar in die cyclus.

Als ik nu terugkijk naar de afgelopen 10 jaar in mijn leven en ervaar waar ik nu ben dan klopt dat precies met de jaren en hun betekenis in die cyclus. Van daaruit kan ik in het hier en nu ook zien en voelen dat ik, los van de hectische periode van de afgelopen 2 jaar, ook aan het begin van een nieuwe cyclus sta. Een tijd waarin het nieuwe zich mag ontvouwen, in zijn eigen tempo en tijd en met de juiste voeding, zonder dat ik al precies weet hoe het eruit ziet of zal gaan zien. Een tijd waarin ik uitgenodigd wordt het ‘niet weten’ niet alleen in mijn werk en sessies toe te passen, maar vooral ook in mijn eigen leven. Wat me niet altijd eenvoudig valt zeg ik er eerlijk bij.

De reden waarom ik dit deel is, dat ik merk dat we toch vaak geneigd zijn (ik ook) om periodes in ons leven, waarin de flow niet of minder aanwezig lijkt te zijn, te bestempelen als negatief. Terwijl dit stilvallen eigenlijk een opening biedt naar nieuwe mogelijkheden en nieuwe groei. Tenminste als we bereid zijn naar binnen te kijken en te luisteren in plaats van in gevecht te gaan met wat er op dat moment is. En door te zien dat het leven een cyclische beweging kent komt er in mijn ervaring meer ruimte om periodes van stilvallen en winter in het leven te omarmen en daarbij te zijn.

Ik ben benieuwd hoe dit voor jou is, of je het herkent of juist niet en waar in de cyclus jij je voor je gevoel bevindt in jouw leven. Leuk als je met me wilt delen hierover.

Graag ontmoet ik je.

Warme groet,
Stefanie

Stefanie over het systemisch werk:
“Wat me vanaf het begin heeft geraakt in het opstellingenwerk is de eenvoud en helende werking die ervan uit kan gaan, wanneer we ons kunnen overgeven aan ‘het niet weten’. Mijn werk en specialisme weerspiegelen direct ook de reis die ik zelf ben gegaan en nog ga in het aanwezig zijn met dat wat is.”

Aangesloten bij Bewust Haarlem en Ziesoo

Back To Top