Ga naar hoofdinhoud

De Bedding van Aanwezigheid

Sta je wel eens stil, met aandacht en aanwezigheid, bij wat je eigenlijk voelt of waarneemt in je lijf tijdens stressvolle situaties?

Hoe bijvoorbeeld je schouders optrekken, je kaken verstrakken, je buik ineen trekt en je billen en benen aanspannen. Het is natuurlijk voor iedereen anders hoe de spanning van de stress zich laat voelen in het lichaam, maar over het geheel genomen kan je zeggen dat het lijf bij de meeste mensen bij stress verkrampt en de spierspanning dus toeneemt. Het tegengestelde is soms ook waarneembaar, namelijk dat de spierspanning zodanig afneemt dat het lichaam helemaal verslapt, bijvoorbeeld wanneer iemand door de stress flauwvalt.

In welke vorm de spanning zich ook laat zien in het lijf, het zal je niet verbazen dat het in beide situaties lastig is om aanwezig te blijven. Ook voor mij geld, als het echt spannend wordt, vertrek ik het liefst letterlijk en figuurlijk. Dat is van jongs af aan mijn overlevingsmechanisme geweest om dit soort situaties het hoofd te kunnen bieden, zodat ik de confrontatie niet aan hoefde te gaan. Eerlijk gezegd was het niet meer dan de stress in mijn lijf een beetje kunnen managen en op een bepaald moment was ook dat niet succesvol meer. Dus was een andere weg nodig.

Terugkijkend is het voor mij dan ook niet echt verrassend dat het systemisch lichaamswerk mij heeft gevonden. In dit werk is de basis: aanwezig zijn en aanwezig blijven, no matter what. You teach what you have to learn zullen we maar zeggen…

In het begeleiden van individuele sessies, groepen en het geven van de opleiding kan ik dat inmiddels ook. Daar waar het lastig wordt om te blijven heb ik het (voor zover ik het bewust ben) door en kan ik het ofwel meenemen in het werk zelf, ofwel naderhand reflecteren op wat er in mij geraakt werd. In mijn persoonlijk leven blijf ik het een grotere uitdaging vinden en kan de stress in mijn lijf nog weleens flink oplopen.

Nu is het natuurlijk fijn om geen last meer te hebben van stress in je lijf, om die triggers niet meer zo intens te voelen dat je er bijna ziek van bent, oftewel om ervan af te zijn. Aan de andere kant ervaar ik het inmiddels ook als een helpend signaal van mijn lijf om stil te staan, te voelen en me gewaar te worden, dat iets ertoe doet, belangrijk is en gezien wil worden. Wanneer dat gewaarzijn er is, heb ik gemerkt dat het mogelijk is ervoor te kiezen niet te vertrekken, maar juist met spanning en al te blijven. Het aan te kijken in mezelf en in verbinding met de ander.

Het mooie is dat het lichaam daarna ook weer echt kan ontladen en ontspannen, iets wat niet gebeurt als ik vertrek, want dan blijft er een onbehaaglijke spanning aanwezig onder de oppervlakte die tot rust gesust lijkt..

Leven met de pijn

Het gaat mij in de sessies die ik begeleid en mijn eigen leven dan ook niet zozeer om het creëren van een trigger- en pijnvrij leven (al lijkt me dat bij tijd en wijle nog steeds heel fijn), maar om te leren leven met de triggers en pijn die er in ons is. Om te leren te blijven, ook als het lastig is en alles in ons schreeuwt om heel hard weg te rennen.

Aanwezig Zijn en Blijven

Omdat ik dit steeds duidelijker als de kern ervaar in het begeleiden van systemisch lichaamswerk, heeft dit onderwerp ook een belangrijke plek binnen de opleiding systemisch lichaamswerk en ziekteopstellingen.

In het eerste blok (en alle daaropvolgende blokken) besteden we daarom veel aandacht aan deze basishouding van Aanwezig Zijn en Blijven en aan alles wat je daarin nog wegtrekt en belemmert om aanwezig te blijven als het spannend wordt.
Want als je kunt blijven en aanwezig kunt zijn als stille getuige, ongeacht wat zich aandient bij degene die voor je op de tafel ligt en ook als het voor jezelf spannend wordt, dan bied je een stevige bedding voor wat zich wil openen en wil laten zien.
Tegelijk laat je aan je klant zien, door het ter plekke te leven, dat het mogelijk is om te blijven als het spannend is en dat je niet hoeft te vertrekken.

En dat is af en toe ree te spannend… en dat is helemaal ok.

Interesse?

Heb je nou zelf ook interesse in de opleiding, neem dan gerust contact met me op om te kijken of het iets voor je is.

Graag ontmoet ik je.

Warme groet

Stefanie Bussing

Stefanie over het systemisch werk:
“Wat me vanaf het begin heeft geraakt in het opstellingenwerk is de eenvoud en helende werking die ervan uit kan gaan, wanneer we ons kunnen overgeven aan ‘het niet weten’. Mijn werk en specialisme weerspiegelen direct ook de reis die ik zelf ben gegaan en nog ga in het aanwezig zijn met dat wat is.”

Aangesloten bij Bewust Haarlem en Ziesoo

Art credit: Debra Bernier van #shapingspirit

Back To Top