Skip to content

De collectieve pijn in de vrouwenlijn en de helende kracht van vrouwencirkels

Soms zie je door je oogharen en de verschillende sessies heen hoe zich een collectief thema ontvouwt. Eerlijk gezegd vertrouw ik dat vaak niet helemaal. Denk ik in eerste instantie dat het aan mij ligt, dat ik na de eerste keer ineens overal die welbekende roze olifant zie. Wanneer ik mezelf daarvan ´verdenk´ ben ik nog voorzichtiger dan anders met uitspreken van wat ik waarneem en laat ik de woorden nog meer uit de klanten zelf komen. Als het inderdaad een collectief thema betreft dan laat het zich ook op die momenten zien. Dit blog gaat over zo’n collectief thema dat zich steeds dieper laat zien en mag helen.

We worden allemaal geboren in een veld van relaties. Als vrouw zijn wij allemaal geboren als dochter, wat ook meteen de eerste relatie en rol in ons leven weergeeft. Dit is een heel belangrijke relatie, die sterk bepalend is voor hoe we de hierna volgende relaties in ons leven invullen. Ditzelfde geldt voor mijn moeder, haar moeder en haar moeder en ga zo maar door. De pijn die ik in sessies bij veel vrouwen tegenkom (en die mijzelf in mijn eigen reis ook niet vreemd is), komt nu in golven naar buiten. Het is in mijn beleving een collectieve pijn, die generatie op generatie is doorgegeven. Een pijn die vele generaties teruggaat en nu in deze tijd loskomt, gezien mag worden, mag helen. Het gaat om thema’s van onderdrukking, misbruik, niet helemaal kunnen zijn, ´sterk´ moeten zijn. Allemaal thema´s waarbinnen de vrouwelijke kwaliteit en verbondenheid met de natuurwijsheid niet vrij geleefd kon worden.

Bij iedere vrouw die de moed heeft om in haar familiesysteem te kijken naar de pijn die haar hier en nu terughoudt om vol te leven, zie ik hoe ze niet alleen zichzelf, haar voorouders en kinderen heelt. Zij heelt daarmee ook een stukje van de collectieve pijn in de geschiedenis en het veld van de vrouw. Het is daarom dat iedere keer dat vrouwen in een cirkel samenkomen, er iets heelt van de pijn uit het collectieve veld van vrouw zijn. Het is als een rimpeling in het water die steeds verder uitdijt.

PS. Raakt dit jou en voel jij als vrouw dat er patronen zijn in je leven die verder teruggaan, verbonden met eerdere generaties uit jouw familiesysteem en die jou weerhouden vol te leven? Misschien is de aankomende 12 weekse reis ‘Vrouw Zijn: Je Roeping Leven’ dan iets voor je.
In een cirkel van vrouwen komen we in 12 weken, 6 avonden bij elkaar en reizen we af in het systemisch veld, waar we vragen onderzoeken die er leven op thema´s als: 1. Jij als Dochter; 2. Jij als Vrouw in een liefdesrelatie; 3. Jij en het Moederschap; 4. Jij als vrouw in werk; 5. Voorbij de rollen: Jij als Wijze Vrouw; 6. Het Geschenk: Je Roeping Leven in Overvloed. We starten op 12 april a.s.

Neem voor meer informatie gerust contact met me op. Eerst meer lezen? Ervaringen van eerdere deelnemers lees je hier en meer informatie lees je ook in de agenda op mijn website.

Graag ontmoet ik je

Hartegroet,

Stefanie

W. http://www.beallyoucanbe.nl – M. stefanie@beallyoucanbe.nl – T. 06 48 10 27 16

Stefanie Bussing is de vrouw achter Counselingpraktijk ‘Be all you can Be’. Zij begeleidt mensen in vragen rondom Leven Met Kanker en in vragen rondom Vrouw Zijn en het Leven van je Roeping.
Haar uitgangspunt is een vitaal leven, waarin je je volledige potentieel benut en leeft. In haar begeleiding is bewustwording een sleutel. Zij helpt mensen bij het vinden van een nieuw perspectief in situaties waarin zij zich uit het lood geslagen voelen. De ervaring leert dat dit helpt bij het hervinden van  de innerlijke kracht en balans en dat daardoor nieuwe mogelijkheden ontstaan.
In haar werk maakt zij onder meer gebruik van het systemisch werk van Bert Hellinger (opstellingen), The Reconnection® & Reconnective Healing®, teachings van o.a. Eckhart Tolle en Adyashanti en bovenal uit het leven zelf.

Partner Academie voor Opstellingen

Aangesloten bij Bewust Haarlem 

Back To Top