Skip to content

Decemberdagen: Afscheid en Belofte

We zijn nu in de donkere dagen tussen midwinter en kerst. De sluiers tussen het aardse en de ongeziene wereld zijn al dunner. Dat maakt deze tijd heel geschikt om in het donker af te dalen in jezelf en te voelen wat je achter je mag laten, om ruimte te maken voor dat wat zich in de nieuwe cyclus zich wil ontvouwen.

Woensdag 21 december hadden we in een fijn gezelschap een mooie online midwinter samenkomst om eerst hier heel bewust bij stil te staan om daarna het eerste licht van de nieuwe zonnecyclus te verwelkomen en te ontvangen.

Na deze samenkomst wilde onderstaande woorden geschreven worden. Ik deel ze graag met je net als de kleine opstelling die we deze avond deden. Misschien inspireert het je om op deze manier contact te maken met dat wat in jou leeft waar je afscheid van wil nemen en de belofte, het nieuwe voor 2023.

HET IS TIJD
Wat ik laat gaan
Nam ik ooit mee
Als was het van mij
Het diende

Tot het schuren
De huid te krap
De ruimte te klein
De horizon te smal

Het is tijd

Het is tijd
Om te laten
Te verlaten
Dat wat ik ooit meenam

Voor nieuw
Voor meer ruimte
Een andere beweging
Een belofte

Voelbaar
Maar nog niet pakbaar

Geduld
Warmte
Koestering
Verstilling

Waarin het mag ontvouwen

~Stefanie Bussing, 21 december 2022

Dankbaarheid

Afscheid nemen is naast loslaten en ruimte maken voor de gevoelens die dat teweeg brengt, ook dankbaarheid voelen voor wat het je heeft gebracht. En dankbaar ben ik voor veel in mijn leven.
Voor nu deel ik graag mijn grote dankbaarheid met je die ik voel voor al die mensen waarbij ik het afgelopen jaar individueel, in een groep of in de opleiding en verdieping getuige mocht zijn van een stukje van hun innerlijke reis. Het blijft keer op keer bijzonder en intiem om elkaar zo op die diepe laag te mogen ontmoeten. En ik voel me rijk dat ik dit werk met jou en de wereld mag delen.

Hierin heb ik het afgelopen jaar ook steeds meer kunnen voelen in mezelf dat de natuurlijke balans in de lemniscaat tussen naar buiten bewegen en naar binnen bewegen heel belangrijk is om energiek en vitaal te leven en dit werk te kunnen doen.

In de natuur gaat dit vanzelf en zien we dit terug in de seizoenen, de maancyclus, de dagen en zelfs de uren, minuten. Alles kent een ritme waarin het nieuwe zich aandient, volgroeit en daarna tot afronding komt.
Kijken we naar de seizoenen, de maancyclus, de dagen dan begint het in het donker waar het eerste licht ontvangen wordt, die de belofte in zicht draagt voor de nieuwe cyclus.

Dat is waar we nu zijn net na midwinter.
De beweging is nog steeds naar binnen en de tijd is uitermate geschikt voor bezinning, reflectie en herbronnen. Dat is de beweging die ik komende weken ook zelf ga volgen met mijn gezin, mijn dierbaren en met tijd ook voor mezelf alleen.

Opstelling midwinter voor thuis: Afscheid en Belofte

In dit donker van de winter, het diepe vrouwelijke yin veld, worden we uitgenodigd om alles van de afgelopen cyclus wat ons niet meer dient achter te laten. Zoals de bomen nu hun laatste blad verliezen, zo worden ook wij uitgenodigd om afscheid te nemen van alle overtollige ballast en deze los te laten. In dit afscheid komt er ruimte om te herbronnen en van daaruit voor een nieuwe beweging in de komende cyclus.

Nu kunnen we natuurlijk heel goed met ons hoofd bedenken waar we afscheid van willen nemen en waar we naartoe willen bewegen, wat heel helpend kan zijn voor de focus. In deze wintertijd ervaar ik meer en meer dat er een andere laag actief is. Een laag, die zich niet zozeer laat bedenken, maar zich aandient als de tijd rijp is. Het is de laag die ook voelbaar is in je lijf in de vorm van sensaties die je soms ook kunnen overvallen, omdat ze er ‘ineens’ zijn.

In de opstelling die ik je wil meegeven, wil ik je uitnodigen om op die laag in te tunen. Dat kun je doen door de blaadjes straks in de ruimte neer te leggen, zodanig dat je op de plekken kunt staan om in te voelen, met een pen bij de hand.

De opstelling

Je neemt 3 blaadjes en legt die in de ruimte.
Het eerste blaadje representeert jouw eigen plek en daar schrijf je IK op.
Het tweede blaadje representeert dat wat je niet meer dient en wat je achterlaat, daar schrijf je op AFSCHEID.
Het derde blaadje representeert dat wat je mee wilt nemen naar het nieuwe jaar of wat je nieuw wilt verwelkomen. Op dit blaadje schrijf je MEENEMEN/NIEUW 2023.

Terwijl je staat op de plek ‘ik’ kijk je eerst of je de sensaties in je lijf kunt waarnemen. Misschien merk je dat je wat wiebelt van links naar rechts, of van voor naar achter, misschien is er een spanning op een plek in je lichaam of begint het juist overal te stromen. Kijk met de verwondering van een kind wat er komt, wat je lijf je laat ervaren.

Vervolgens stap je achtereenvolgens op de blaadjes ‘afscheid’ en ‘meenemen/nieuw 2023’. Misschien merk je daar, dat er naast die fysieke sensaties ook woorden, beelden, gevoelens omhoog komen. Als dat gebeurt dan schrijf je die op het blaadje, waar je op staat, erbij. Vervolgens ga je er weer opstaan en neem je weer waar wat er gebeurt en als er meer woorden komen schrijf je die er ook op, net zolang tot je merkt ‘nu is het klaar’. Meestal merk je dat doordat er niks meer komt en doordat de fysieke sensaties rustiger worden. Dat doe je bij zowel het blaadje ‘afscheid’ als het blaadje voor ‘meenemen/nieuw 2023’.

Als beide plekken klaar voelen, stap je opnieuw op de ‘ik’ plek is en voel je hoe het daar nu is en rond je de opstelling af voor jezelf.

Met de woorden die je hebt opgeschreven voor 2023 hoef je de komende tijd nog niks concreets te doen. Het gaat meer over ze meenemen in je bewustzijn, ze als het ware laten indalen in je zijn in deze donkere tijd. De 12/13 heilige nachten kunnen je hierbij helpen door iedere dag even verbinding te maken met de woorden en wakker te zijn in wat er in deze dagen en vooral nachten naar je toe komt aan beelden, woorden, gebeurtenissen, gevoelens etc.

Ook voor de woorden die richting geven aan datgene waar je afscheid van mag nemen geldt, neem ze mee in je bewustzijn de komende dagen en merk op wat jou helpt om daadwerkelijk afscheid te nemen en los te laten van datgene waar die woorden voor staan. Misschien is er een ritueel wat je wilt doen, ga je schrijven, tekenen, bewegen. Voel wat bij jou past en vooral ook wat het met je doet om hier afscheid van te nemen. Misschien gaat het heel makkelijk en misschien roept het ook gevoelens van rouw op.

Naar de lente toe, als het licht ook steeds meer toeneemt, zullen de woorden voor 2023 (als ze levensvatbaar zijn) steeds meer vorm en leven krijgen, net als dat we in de natuur weer vanalles zien ontluiken.

Ik ben benieuwd hoe je het hebt ervaren en hoe het voor je werkt om meer in het ritme van de natuur en daarmee ook van onze eigen natuur deze nieuwe jaarcyclus te starten en te leven. Leuk als je erover wilt delen.

Graag ontmoet ik je weer in het nieuwe jaar.

Voor nu wens ik je verwarmende decemberdagen met jezelf en je dierbaren en voor 2023 wens ik je mooie ontmoetingen van mens tot mens, met alles wat daarin aanwezig is, waarin je samen mag groeien, inspireren en tot nieuwe impulsen mag komen.

Warme groet,
Stefanie

PS. De inspiratie achter mijn nieuwjaarswens voor jou lees je in mijn persoonlijk blog getiteld: ‘Het Voetstuk’

Stefanie over het systemisch werk:
“Wat me vanaf het begin heeft geraakt in het opstellingenwerk is de eenvoud en helende werking die ervan uit kan gaan, wanneer we ons kunnen overgeven aan ‘het niet weten’. Mijn werk en specialisme weerspiegelen direct ook de reis die ik zelf ben gegaan en nog ga in het aanwezig zijn met dat wat is.”

Aangesloten bij Bewust Haarlem 

Back To Top