Skip to content

Door de poort

27 jonge levens
Groeiden samen afgelopen 6 jaar
Met ruimte voor ieders Zijn
Diep verbonden met elkaar

Vertrouwen, vriendschap en eerlijkheid
Een stevige basis voor het leven
Hebben ze deze jaren gekregen
En zeker ook aan elkaar gegeven

Nu vliegen ze uit
Gaan ze door de poort
Voor de laatste keer de school uit
Een nieuwe fase gloort

Het afscheid van een tijdperk
Kent naast dankbaarheid ook rouw
Deze fase komt nooit meer terug
Vergeten zullen we het niet gauw

Maar het leven is een cyclus
We gaan steeds door poorten heen
En waar de één een poort achterlaat
Daar gaat de ander juist doorheen

Dus na de zomer door de poort naar boven
Haar nieuwe juf staat al klaar
De kleutertijd voorbij gevlogen
Het begin van een nieuwe 6 jaar

Het afscheid van een tijdperk
Kent naast dankbaarheid ook rouw
De kleutertijd komt nooit meer terug
Maar vergeten zullen we het niet gauw

Stefanie Bussing, 22 juli 2023

Dit gedicht schreef ik van de zomer naar aanleiding van een nieuwe fase die beide kinderen ingaan. Het deed me beseffen dat we vanaf het moment dat we geboren worden steeds weer door poorten heen bewegen naar nieuwe fasen in ons leven. En die poorten zijn een soort tussentijd, waarbij het afscheid van het oude er al is terwijl het nieuwe vaak nog even op zich laat wachten of zich nog moeten laten ervaren. In die tussentijd tussen het oude bekende en het nieuwe onbekende zit een periode die soms kort en soms langer duurt, waarin we het  nog ‘niet weten’. Die periode van ‘niet weten’ is vaak wat we het moeilijkste vinden, omdat het nog onbestemd is, we er geen controle over hebben en het spannend voelt.

Het is ook een periode die ruimte geeft om afscheid te nemen, om te rouwen en tegelijk ook om verwachtingsvol uit te kijken naar het moment dat het nieuwe zich aandient. Of tot dat het tijd is om de stap te zetten naar het nieuwe in je leven. Het is als bij een zwangerschap die naar de geboorte toe beweegt of  de laatste fasen in het leven voor het sterven werkelijk een feit is. En daar tussenin zitten nog tal van poorten van groei, van nieuwe fasen, die we doorgaan. Hoe mooi is het om daarin net zo bewust aanwezig te zijn en met aandacht door deze poorten heen te bewegen als wanneer het gaat over geboorte en sterven gaat.

Graag ontmoet ik je.

Warme groet,
Stefanie

Stefanie over het systemisch werk:
“Wat me vanaf het begin heeft geraakt in het opstellingenwerk is de eenvoud en helende werking die ervan uit kan gaan, wanneer we ons kunnen overgeven aan ‘het niet weten’. Mijn werk en specialisme weerspiegelen direct ook de reis die ik zelf ben gegaan en nog ga in het aanwezig zijn met dat wat is.”

Aangesloten bij Bewust Haarlem

Back To Top