Skip to content

Het fysiek toelaten van de beweging

Onafgemaakte gebeurtenissen of ongevoelde gevoelens blijven in het lijf aanwezig als een herinnering opgeslagen in de cellen. Je kan het zien als een verstoft boek in de boekenkast dat jaren niet is opgepakt. Wanneer dat boek opengaat tijdens een sessie systemisch lichaamswerk, een opstelling, of andere lichaamsgerichte sessie, wordt de gestolde energie van die onafgemaakte gebeurtenissen of ongevoelde gevoelens via het lijf rechtstreeks aangeraakt, vaak zonder specifiek verhaal, maar wel met fysieke reacties.

De gestolde energie komt in beweging en wil tot een afronding komen en uit het lijf vrijkomen. In het toelaten van die beweging of in het meebewegen met de golf die door je heen gaat, kan die gestolde energie smelten en vrijgegeven worden.

Echter wanneer het lichaam gaat trillen, schokken of een beweging afmaken, kan dit nieuw of onwennig aanvoelen. Een automatische reactie kan zijn om het te stoppen. Dit is namelijk vaak een diep ingesleten reactie die zo het hele leven is gedaan en in veel gevallen ook van jongs af aan zo is aangeleerd.

Je kunt die reactie herkennen aan zinnen als: ‘het kan niet, of mag niet’, ‘het is teveel of te spannend’, ‘mijn moeder/vader/voorouder kan dit niet dragen’, ‘ik wil ze dit niet aandoen’ of ‘oh ja nu snap ik wat er altijd gebeurt als… ‘

Al die zinnen, met verschillende achtergrond, hebben één ding gemeen en dat is dat als ze gevolgd worden, ze het proces in het lijf stoppen. Het trekt de energie omhoog uit het lijf en met onze mind stoppen we de helende beweging die daar gaande is.

Daarmee slikken we wat vrijkwam eigenlijk meteen weer in. We begrijpen het in ons hoofd, maar houden het nog steeds vast in het lichaam, in onze cellen. En daarmee is het op fysiek niveau niet veranderd.

Juist door de fysieke ervaring, het toelaten van de innerlijke beweging waarmee we de onafgemaakte beweging alsnog voltooien, kan het vrijkomen uit het lijf en komt er meer ruimte voor de eigen levensenergie hier en nu om vrij door het lijf heen te stromen.

En dit toelaten kan spannend zijn, wanneer het groot voelt, wanneer dit het enige is wat je kent, wanneer je hele overlevingsmechanisme ‘nee! kijk uit, het is niet veilig’ schreeuwt, wanneer je je afvraagt ‘wie ben ik nog als ik dit niet meer draag of vasthoud’, of wanneer je je realiseert dat ‘als ik dit achter me laat dan houd niets me meer tegen om echt te gaan leven’.

Het vraagt dan ook op die punten presence en ondersteuning van degene bij wie je op dat moment dit proces aangaat. Want ook deze gedachten, overtuigingen of besluiten zijn deel van het trauma en zijn er niet voor niets. Ook daar wil nog iets gezien en gevoeld worden, soms is het genoeg de overtuiging of het besluit van toen helemaal te doorvoelen en soms zit ook hier nog een diepere laag onder.

In het laatste geval ligt onder de ervaring in het lichaam nog de imprint (overtuiging of verbod/dreiging) verborgen die tijdens/na de traumatische gebeurtenis is ontstaan. Dit is de kern van het trauma, dat wat er in jou gebeurt is als gevolg van de gebeurtenis. Het kan zijn dat het nog tijd vraagt om hier stap voor stap bij te komen.

Daar waar het pantser breekt en de pijn er kan zijn, doorvoeld kan worden vanuit de volwassen persoon die je nu bent, kan het deel van jezelf dat zich destijds had teruggetrokken weer thuiskomen in jou. Dat gebeurt op het moment dat de tijd er rijp voor is om te doorvoelen, vrij te geven en te ontvangen. Dat momentum kan je niet forceren (en moet je ook niet willen forceren). Als begeleider of getuige van dit proces is het belangrijk dat je aanwezig bent en blijft en aaansluit bij het tempo van degene die je begeleidt.

Meer hiervan?

Wil je het zelf ervaren, de helende kracht van jouw lichaam en een vraag onderzoeken via het systemisch lichaamswerk? Kijk even verder hier op de website voor de mogelijkheden individueel, online of in een groep.

Wil je jouw systemische kennis en ervaring dieper verbinden met het lichaam en naast jouw eigen innerlijke reis ook leren om mensen dichtbij en via de taal van het lichaam te begeleiden in opstellingen? Lees dan even verder bij de opleiding Systemisch Lichaamswerk en Ziekteopstellingen. De volgende opleidingsgroep start in april en er is nog ruimte om in te stappen. Voor je aanmelding voor de opleiding hebben we eerst samen een sessie als intake, zodat je zelf kunt ervaren hoe het is om een opstelling via het lichaam te ontvangen en of deze manier van werken bij je past.

Graag ontmoet ik je.

Warme groet,
Stefanie

Stefanie over het systemisch werk:
“Wat me vanaf het begin heeft geraakt in het opstellingenwerk is de eenvoud en helende werking die ervan uit kan gaan, wanneer we ons kunnen overgeven aan ‘het niet weten’. Mijn werk en specialisme weerspiegelen direct ook de reis die ik zelf ben gegaan en nog ga in het aanwezig zijn met dat wat is.”

Aangesloten bij Bewust Haarlem

 

Back To Top