Skip to content

 Jezelf dragen wat betekent dat eigenlijk?

Je leest het in veel opleidingen en trainingen ‘het is belangrijk dat je jezelf kunt dragen’. Onlangs kwam dit thema ook langs in ons begeleidingsteam van de opleiding systemisch lichaamswerk en ziekteopstellingen  en het zette me aan het denken.
Wat betekent dat nu eigenlijk ‘jezelf kunnen dragen’? Al snel lijkt het te suggereren dat je het allemaal zelf en alleen moet kunnen en niet teveel hulp mag vragen. En voor wie het overlevingsmechanisme ‘het alleen moeten doen’ goed kennen, is dat niet helpend.
Al mijmerend over dit onderwerp kwam ik erop uit dat mezelf kunnen dragen voor mij gaat over regie hebben en verantwoordelijkheid  nemen voor mijn eigen proces. En dat dat misschien wel juist niet gaat over het alleen doen, maar wel over eigendom hebben over mijn proces.
De belangrijkste ontwikkeling die ik in mezelf merk rondom dit thema is dat wanneer het stormt de storm mij niet meer zo snel overneemt. Dat ik aanwezig kan blijven in de storm, in staat ben om in andere facetten van mijn leven te blijven functioneren of in ieder geval daarin aan kan geven wat ik nodig heb. En meer en meer helder kan zijn in wat ik nodig heb. Oftewel dat mijn volwassen Zijn aanwezig blijft en aan het stuur zit of in ieder geval na niet al te lange tijd het stuur weer overpakt van de kinddelen in mij.
Als we het nu hebben over ‘jezelf kunnen dragen tijdens de opleiding’ dan betekent dat voor mij en dus voor de opleiding systemisch lichaamswerk en ziekteopstellingen:
  1. dat je voldoende basis en vertrouwen in jezelf voelt om aan te kunnen wat naar de oppervlakte komt. Dat betekent niet dat het niet stormachtig, wiebelig en overweldigend kan zijn, wel dat er een vertrouwen en weten is dat alles wat je voelt tijdelijk is, dat je het aankunt en dat je weet dat er in je een stil midden is, zelfs als je dat even niet kunt voelen of vinden.
  2. dat je in meer of mindere mate jouw grenzen en behoeften aan kan geven, zonder daarin in de controle overdrive te schieten.
  3. dat je durft uit te reiken naar een ander als je bijvoorbeeld merkt dat je behoefte voelt om te delen, maar ook voor hulp of een ander perspectief als je merkt dat je er alleen niet uitkomt, zonder dat de ander het voor je moet oplossen of overnemen.
Jezelf dragen gaat daarmee over het zorgdragen voor de kinddelen in jezelf, die zorg en aandacht vragen. Ook als dat betekent dat je hulp vraagt. We kunnen uiteindelijk alleen zelf ons pad lopen en het lot dragen wat daarbij hoort, maar we hoeven het niet alleen te doen.
In the end, we are all just walking each other home
Dit zijn ook onderwerpen die in de opleiding terugkomen, omdat dit niet alleen in je eigen proces, maar ook in het begeleiden van sessies op verschillende manieren een rol kan spelen. Bijvoorbeeld daar waar helpen niet helpend is. Waar je geneigd bent het voor de ander te gaan oplossen, ontneem je de ander de mogelijkheid om zichzelf te dragen en zijn of haar eigen pad te gaan.
Heb jij interesse in de opleiding systemisch lichaamswerk en ziekteopstellingen?
Neem dan contact met me op voor een intakesessie.
We starten 19 april met opleidingsgroep 15 en er zijn nog een paar plekken om deel te nemen.
Voel je welkom met heel je Zijn!

Warme groet,
Stefanie

Stefanie over het systemisch werk:
“Wat me vanaf het begin heeft geraakt in het opstellingenwerk is de eenvoud en helende werking die ervan uit kan gaan, wanneer we ons kunnen overgeven aan ‘het niet weten’. Mijn werk en specialisme weerspiegelen direct ook de reis die ik zelf ben gegaan en nog ga in het aanwezig zijn met dat wat is.”

Aangesloten bij Bewust Haarlem

Back To Top