
Jouw lichaam als jouw huis
Al vaker schreef ik over Aanwezig Zijn in je Lichaam en hoe het komt dat we dat soms zo lastig vinden. In de workshops en cursussen die ik geef start ik vaak met de metafoor van het lichaam als ons huis. Het huis waarin onze ziel woont en waarin we helaas regelmatig ook de weggestopte gevoelens, gebeurtenissen en mensen uit onze familiegeschiedenis, een plek hebben gegeven.
Hoe we afwezig raken uit ons lichaam
Net als het gezin waarin we zijn geboren is ook het lichaam een systeem. Daar waar we verstrikt zijn met de verborgen verhalen of gevoelens van onze voorouders, zijn deze letterlijk voelbaar in het lichaam, als opgeslagen herinneringen in onze cellen. Je zou kunnen zeggen dat daar waar we verstrikt zijn met een (voor)ouder, we zelf afwezig zijn in ons lichaam.
Onderstaand filmpje laat op een eenvoudige wijze heel duidelijk zien hoe, daar waar we het lot van een (voor)ouder proberen te verlichten door de last voor hem/haar te dragen we zelf niet meer helemaal aanwezig kúnnen blijven in ons lijf. Onze eigen zielstroom of levensstroom trekt zich als het ware terug om ruimte te maken voor dat wat bij onze (voor)ouders geen plek heeft gekregen.
Het gevoeligste deel van ons lijf draagt
De verstrikking, het dragen van iets wat niet van jou is maar van een voorouder, is veelal terug te vinden in dat deel van ons lichaam waar we het gevoeligst zijn. Dit is vergelijkbaar met de systemische waarneming dat het veelal het gevoeligste lid van de familie is die, uit liefde en loyaliteit aan het familiesysteem, de ongeziene verhalen en gevoelens van (voor)ouders bij zich gaat dragen.
Afgesloten delen in je lichaam
In de metafoor van jouw lichaam als huis, kun je zeggen dat er kamers in het huis zijn die niet door jou worden bewoond, waar je zelf eigenlijk geen toegang meer toe hebt. Het is in die kamers als stilstaand water. Het wordt er muf en vies en er lekt energie uit je weg, omdat het leven op die plekken niet meer vrij door je heen kan stromen, waardoor de levensstroom naar andere gebieden in je lijf ook stagneert.
Zo kan een blokkade in de keel er bijvoorbeeld voor zorgen dat het hoofd wordt afgescheiden van de rest van het lichaam. Of wanneer iets niet te verteren is geweest is dit vaak voelbaar als een steen op de maag of in het buikgebied, waardoor er weinig of geen contact meer is met het onderlichaam (het bekken, de benen en voeten).
Afwezigheid en de mogelijke relatie met ziekte
Vanuit het systemisch perspectief zijn die plekken waar we zelf niet of minder aanwezig zijn in ons lijf, de plekken waar ziekte of klachten makkelijker kunnen ontstaan.
Een vrouw die bij me kwam om te kijken naar de onderliggende boodschap van de kanker in haar leven voelde dit op een gegeven moment heel duidelijk in haar opstelling. Ze stond op een plek van een voorouder uit de vrouwenlijn, waar de ziekte mee resoneerde. De voorouder voelde afwezig en de vrouw zei: ‘Zo voelt het dus als je er niet bent en er van alles in je lijf binnen kan komen. Dit voelt heel naar.’ Tegelijk werd hier voor haar de verstrikking zichtbaar met deze voorouder en haar eigen overlevingsmechanisme.
Hoe kan Systemisch Lichaamswerk hierin helpen?
Met behulp van een zachte ondersteunende aanraking kijken we hoe je je lijf bewoont en naar waar het gespannen, zwaar of leeg voelt in je lichaam. We onderzoeken deze plekken door erbij aanwezig te blijven en te luisteren naar wat er onder de spanning, zwaarte of leegte gehoord of gezien wil worden. Dit kan gaan over onverwerkte gevoelens of gebeurtenissen in het eigen leven als ook over weggestopte gevoelens en verhalen van onze ouders en voorouders. Net als dat het DNA van onze ouders in onze cellen is terug te vinden en van invloed is op ons leven hier en nu, geldt ditzelfde voor de gevoelens en gebeurtenissen waar in hun leven geen plek voor was.
Luisteren naar je cellen
Het is als luisteren naar deze herinneringen die opgeslagen liggen in onze cellen om ze vervolgens vrij te geven, zodat ze hun eigen plek in het familiesysteem kunnen vinden.
Wanneer we dit doen neemt de spanning in het lichaam eerst vaak toe, om deze, nadat we bij het beginpunt van de spanning in het familiesysteem zijn gekomen, vrij te geven. Dit kan gepaard gaan met ongecontroleerd schokken of trillen. Dit is een natuurlijke reactie van het lichaam om stress te ontladen, zoals dieren dit ook van nature doen, nadat ze een stressvolle situatie hebben ervaren. Je leest hier meer over in de blog: Systemisch Lichaamswerk: wat is dat eigenlijk?
Met deze ontlading trilt de oude herinnering letterlijk los uit de cellen. Je zou kunnen zeggen dat ze uit het celgeheugen wordt gewist. Hiermee ontstaat er in het lichaam meer ruimte voor de eigen levensstroom en dit is direct voelbaar, vaak in de vorm van rust en ontspanning. Mensen zeggen na afloop regelmatig dat ze zich niet alleen rustiger voelen, maar ook meer gevuld en meer in balans aanwezig in de rechter- en linkerkant van hun lijf en in hun boven- en onderlijf.
“Mijn eigen ervaring hierin is dat mijn lichaam in mijn ziel rust, terwijl mijn ziel tegelijkertijd mijn lichaam doordringt en door mijn hele lichaam en alle cellen stroomt.”
Ervaren of zelf op deze wijze werken?
Wil jij zelf iets uit jouw leven op deze wijze onderzoeken, neem dan contact met me op voor een individuele sessie.
Ben je opsteller of coach met ruime opstellingservaring en wil je deze manier van opstellen zelf kunnen begeleiden in je praktijk EN ben je bereid om ook je eigen innerlijke reis door en met je lichaam te maken, dan is de cursus Systemisch Lichaamswerk & Ziekteopstellingen mogelijk iets voor je.
Neem contact met me op voor een gratis kennismaking via stefanie@beallyoucanbe.nl of 06-48102716. Dan kijken we samen of deelname aan deze cursus voor jou op dit moment kloppend is.
Graag ontmoet ik je.
Warme groet
Stefanie Bussing
Stefanie over het systemisch werk:
“Wat me vanaf het begin heeft geraakt in het opstellingenwerk is de eenvoud en helende werking die ervan uit kan gaan, wanneer we ons kunnen overgeven aan ‘het niet weten’. Mijn werk en specialisme weerspiegelen direct ook de reis die ik zelf ben gegaan en nog ga in het aanwezig zijn met dat wat is.”
W. http://www.stefaniebussing.nl – M. stefanie@beallyoucanbe.nl – T. 06 48 10 27 16
Stefanie Bussing is de vrouw achter Praktijk ‘Be all you can Be’. Zij begeleidt mens en organisatie in vragen rondom; aanwezig zijn in je lichaam, vitaliteit en gezondheid en in vragen rondom leven met ziekte (specifiek kanker).
Haar uitgangspunt is een vitaal leven, waarin je je volledige potentieel benut en leeft. In haar begeleiding is bewustwording een sleutel. Zij helpt mensen bij het vinden van een nieuw perspectief in situaties waarin zij zich uit het lood geslagen voelen. De ervaring leert dat dit helpt bij het hervinden van de innerlijke kracht en balans en dat daardoor nieuwe mogelijkheden ontstaan.
In haar werk maakt zij onder meer gebruik van het systemisch werk van Bert Hellinger (opstellingen), Opstellingen via het lichaam (systemisch lichaamswerk), Tri-Energetica, The Reconnection® & Reconnective Healing®, teachings van o.a. Eckhart Tolle en Adyashanti en bovenal uit het leven zelf.
Stefanie was een aantal jaren als opsteller en opleider verbonden aan de Academie voor Opstellingen van Hylke Bonnema, waar zij ook de basis van het systemisch werk heeft geleerd.
Aangesloten bij Bewust Haarlem