Ga naar hoofdinhoud

Leven vanuit aanwezigheid in je lichaam

Hoe systemisch werk kan helpen bij het leren voelen in je lichaam

In de workshops die ik geef kom ik regelmatig mensen tegen die de wens hebben om het leven te leven waarvoor ze bedoeld zijn en die tegelijkertijd aangeven moeite te hebben om in hun lichaam te voelen en uit het denken te komen.

Jarenlang was ik zelf een wandelend hoofd en ik herken in deze mensen van mijn workshops nog steeds ook mijn eigen uitdaging om in mijn lichaam aanwezig te blijven en te blijven voelen als het leven spannend wordt en er oude patronen worden getriggerd. En dat is ok, dat die uitdaging er is. Het gaat erom het te herkennen en iedere keer dat ik me bewust word kan ik er weer voor kiezen om mijn hart te openen en me opnieuw te verbinden met mijzelf en de ander.

Het mooie aan het opstellingenwerk is dat het je kan ondersteunen in het gaan voelen van wat er zich afspeelt in jouw lichaam. Want wanneer je moeite hebt om aanwezig te zijn in je lichaam, wil dat niet zeggen dat je niet kunt voelen. Sterker nog, vaak kunnen de mensen die met dit soort vragen bij me komen, juist heel goed voelen en voelen ze juist heel veel wanneer ze in hun lichaam aanwezig zijn. Een beetje te veel om alles te verwerken en een plek te geven. Daarbij spelen situaties uit het eigen verleden of nog verder terug ook een rol. Voelt het hierdoor onveilig om in het lichaam aanwezig te zijn en alles te voelen.
Iets anders wat ik regelmatig hoor is het gevoel van heimwee naar de eenheid en moeite om hier op aarde te zijn. Er zit iets tussen, een blokkade, waardoor echt ‘ja’ zeggen tegen het leven, niet of moeilijk lukt. Leven vanuit aanwezigheid in het lichaam is dan moeilijk, en leven vanuit het hoofd lijkt in dat geval een veilige escape en overlevingsmechanisme.

Het systemisch werk ondersteunt eigenlijk op 2 manieren het waarnemen van wat zich in jouw lichaam afspeelt.

1) Het is als het trainen van je gewaarzijn.

Door als representant in een opstelling van iemand anders te staan scherp je jouw waarneming van de informatie die zich via sensaties in jouw lichaam laat ervaren (als een soort meditatie). Het geeft je vertrouwen dat datgene dat je voelt in je lichaam ook klopt en dat je daarop kunt vertrouwen.

2) Het helpt je bij het vrijmaken van jouw eigen levensstroom.

Het systemisch werk (of opstellingenwerk) is een krachtige methode om blokkades zichtbaar te maken, die jou in oude patronen vasthouden en jouw levensstroom belemmeren om vrij te stromen. Het helpt je hier beweging in te laten ontstaan en de levensstroom vrijer te laten stromen. Dit geldt ook voor de blokkades die je ervan weerhouden om in je lichaam aanwezig te zijn en te voelen wat er is.

In het systemisch lichaamswerk, dit zijn opstellingen in en via het lichaam, blijven we nog dichter bij het lichaam en de signalen die het lichaam geeft. Wanneer we het gevoel hebben dat de blokkade in het hier en nu terugvoert naar gebeurtenissen of personen uit eerdere generaties, volgen we de spanning of leegte, die in het lichaam gevoeld wordt, het familiesysteem in. We gaan samen op zoek naar waar de spanning mee resoneert in de familiegeschiedenis. Het lichaam geeft, voorbij de verhalen, feilloos de richting aan. Als we het beginpunt hebben gevonden, waar de spanning is begonnen, kan het lichaam de spanning loslaten en ontstaat er weer ruimte in het lichaam voor de eigen levensstroom.

Na een opstelling via het lichaam geven mensen vaak aan dat ze het gevoel hebben een verre reis gemaakt te hebben. Wat in zekere zin ook zo is. Het is een reis door generaties en bewustzijnslagen in en om het lichaam. Verder hoor ik vaak na de sessie dat er meer gevoel van aanwezigheid is in het lichaam en ook meer balans ervaren wordt. Balans tussen de boven- en onderkant en tussen de linker- en rechterhelft van het lichaam.

Herken je jezelf hierin en heb je het verlangen om voluit en meer vanuit je lichaam te leven? Dan is, afhankelijk van wat bij jou past; een individuele sessie, dagworkshop, intensive systemisch lichaamswerk of de 12 weken training: Aanwezig Zijn in je Lichaam misschien iets voor je.

Heb je een eigen praktijk waarin je (mede)  vanuit het systemisch werk mensen begeleidt en wil je, naast jouw eigen proces, ook leren om zelf mensen systemisch te begeleiden in en via het lichaam? Dan is de verdiepingscursus Systemisch Lichaamswerk mogelijk iets voor je. Hierin leer je zowel opstellingen in en via het lichaam te begeleiden als ook opstellingen bij ziekte en gezondheidsvragen.

In de agenda vind je de actuele data van de verschillende workshops, intensives en cursussen op dit gebied.

Weet je niet precies wat nu het beste bij jou past als volgende stap of heb je andere vragen? Mail of bel me dan voor een vrijblijvende telefonische kennismaking via stefanie@beallyoucanbe.nl / 0648102716

Graag ontmoet ik je.

Warme groet

Stefanie Bussing

Stefanie over het systemisch werk:
“Wat me vanaf het begin heeft geraakt in het opstellingenwerk is de eenvoud en helende werking die ervan uit kan gaan, wanneer we ons kunnen overgeven aan ‘het niet weten’. Mijn werk en specialisme weerspiegelen direct ook de reis die ik zelf ben gegaan en nog ga in het aanwezig zijn met dat wat is.”

W. http://www.beallyoucanbe.nl – M. stefanie@beallyoucanbe.nl – T. 06 48 10 27 16

Stefanie Bussing is de vrouw achter Counselingpraktijk ‘Be all you can Be’. Zij begeleidt mens en organisatie in vragen rondom vrouw zijn, vitaliteit en gezondheid en in vragen rondom leven met ziekte (specifiek kanker).
Haar uitgangspunt is een vitaal leven, waarin je je volledige potentieel benut en leeft. In haar begeleiding is bewustwording een sleutel. Zij helpt mensen bij het vinden van een nieuw perspectief in situaties waarin zij zich uit het lood geslagen voelen. De ervaring leer
t dat dit helpt bij het hervinden van  de innerlijke kracht en balans en dat daardoor nieuwe mogelijkheden ontstaan.
In haar werk maakt zij onder meer gebruik van het systemisch werk van Bert Hellinger (opstellingen), Opstellingen in het lichaam (systemisch zielswerk in het lichaam), Transactionele Analyse, The Reconnection® & Reconnective Healing®, teachings van o.a. Eckhart Tolle en Adyashanti en bovenal uit het leven zelf.

Stefanie is als partner verbonden aan de Academie voor Opstellingen

Binnen de Academie voor Opstellingen heeft zij zich gespecialiseerd in het systemisch lichaamswerk en opstellingen bij ziekte en gezondheidsvragen. Zij begeleidt individuele sessies, dagworkshops, intensives en cursussen en is als docent betrokken bij de jaaropleiding Familie- en Organisatieopstellingen van de Academie. Kijk in de agenda voor aankomende data of neem contact op voor meer informatie.

Aangesloten bij Bewust Haarlem 

Back To Top