Skip to content

Licht op Ziekte en Gezondheid met Opstellingen: het is als een emotioneel virus

Goed zorgen voor je lichaam, je vitaliteit, je levenskracht is belangrijk om het leven ten volste te leven. Het gaat in feite over zelf-liefde. Klachten en ziekte zijn als een spiegel, waarmee ons lichaam signalen afgeeft over hoe het ervoor staat met onze vitaliteit en levenskracht. Maar goed voor jezelf zorgen, hoe doe je dat? En hoe lastig kan dat soms zijn, zeker wanneer er patronen vanuit het familiesysteem een rol spelen.

Zelf zie ik het lichaam als het huis van de ziel. Het voertuig waarmee onze ziel haar vormende kracht in het leven manifesteert. Wanneer de levensstroom niet vrij kan stromen, door emotionele blokkades in ons eigen leven of verder terug in onze familiegeschiedenis, wordt deze vormende kracht belemmerd. De verhalen over gebeurtenissen, personen en gevoelens die er niet mochten of konden zijn in de familiegeschiedenis blijven hun plek opeisen in het familiesysteem, in ons lichaam en in onze cellen. Ze zijn als een emotioneel virus, een voedingsbodem voor het mogelijk ontstaan van ziekten.

Net als in het familiesysteem -waar het gevoeligste lid van het systeem uit liefde en loyaliteit het lot van het niet geziene draagt- is ook het lichaam een systeem. Een systeem, waarbij het gevoeligste orgaan uit liefde en loyaliteit aan het geheel datgene draagt wat niet gezien is. Zelfs wanneer dit tot ziekte leidt.

Wat wij in opstellingen waarnemen is lang geleden al heel treffend verwoord door Rumi toen hij schreef: ‘The wound is the place where the light enters you’.

Dit vraagt om een zachte aanwezigheid en liefdevol omarmen in plaats van strijden en wegduwen. Niet altijd makkelijk dat geef ik direct toe, want we zijn in onze westerse maatschappij zo anders gewend, zeker als het over ziekte gaat. Toch neem ik ook in opstellingen bij ziekte steeds opnieuw waar dat verbinden en er liefdevol bij aanwezig zijn oplucht. Dat het rust, ontspanning en verlichting geeft. Dat de levenskracht toeneemt en dat van daaruit ruimte ontstaat om te gaan onderzoeken waar de ziekte of klacht mogelijk mee resoneert in het hier en nu en in de familiegeschiedenis.

Een aantal jaar werk ik nu rondom dit thema en begeleid ik mensen systemisch bij hun vragen over gezondheidsklachten en ziekte. Laat ik een voorbeeld van mijzelf geven om te laten zien hoe een opstelling kan werken bij bijvoorbeeld terugkerende hoofdpijnaanvallen.Onlangs bemerkte ik bij mezelf dat deze ´oude kwaal´ van vroeger me weer vaker komt bezoeken en me stil zet. Ik weet vanuit het verleden dat er een boodschap achter zit en dat als ik niet luister de klachten in intensiteit zullen toenemen. Toch vind ik het regelmatig moeilijk om gehoor te geven en liefdevol te luisteren naar dat wat ik werkelijk nodig heb. Pas wanneer ik een moment neem om er echt bewust bij aanwezig te zijn, te voelen zonder dat er iets hoeft te veranderen, kan ik ontspannen. Langzaam begin ik dan mezelf weer te voelen en ben ik weer meer aanwezig in mijn lichaam. Dat is de plek van waaruit ik opeens helder kan waarnemen hoe een beslissing me terug heeft gevoerd naar een oud overlevingspatroon. Een patroon ouder dan ik, geworteld dieper in het familiesysteem en verbonden met iets dat geen plek heeft gekregen.

In een opstelling volgen we eigenlijk het veld zoals ik hierboven beschrijf. We onderzoeken eerst de relatie tot de ziekte of klacht door personen, gebeurtenissen maar ook specifieke organen, de klacht en gevoelens op te stellen in het veld. Vervolgens kijken we dieper naar welke balans deze ziekte in het familiesysteem wil herstellen. Waar resoneert de ziekte mee in de familiegeschiedenis? Wat is er in het verleden niet gezien? Wat we zien in de praktijk is dat wanneer we de bereidheid hebben om te erkennen dat het niet toevallig is dat we een bepaalde ziekte of symptomen hebben en de bereidheid hebben de diepere boodschap hieronder te zien, de levenskracht in ons lichaam toeneemt.

Bovenstaand is een klein voorbeeld en waarschijnlijk hebben de meeste van jullie ervaringen in verschillende gradaties van hoe je lichaam je tot stilstand dwingt. Hoe liefdevol ga jij met jezelf om? Luister je naar je lichaam of ga je ervan weg? Zou je op een andere manier willen kijken naar de klachten of ziekte in jouw leven?

Voor meer informatie over de mogelijkheden of om kennis te maken kun je vrijblijvend contact met me opnemen via stefanie@beallyoucanbe.nl of 06-48102716. Of kijk in de agenda voor de aankomende activiteiten.

Graag ontmoet ik je

Hartegroet,

Stefanie

W. http://www.beallyoucanbe.nl – M. stefanie@beallyoucanbe.nl – T. 06 48 10 27 16

Aangesloten bij Bewust Haarlem 

Back To Top