Skip to content

Onafgemaakte gebeurtenissen opgeslagen in het celgeheugen

Anders dan bij dieren houden wij mensen vaak de spanning in ons lichaam vast, na een spannende gebeurtenis, in plaats van het los te trillen. Zo stapelt de energie van onafgemaakte gebeurtenissen en bewegingen zich op in het celgeheugen van ons lichaam.

Dit beperkt zich niet tot de niet doorvoelde of onafgemaakte gebeurtenissen in ons eigen leven, want onze cellen dragen ook die herinneringen van onze ouders en voorouders die daar onafgemaakt zijn gebleven. Denk bijvoorbeeld aan de ervaringen van onze (voor)ouders in de oorlog. Inmiddels is bekend dat die ervaringen ook doorleven in de levens van hun kinderen en kleinkinderen.

Stapelen van spanning en ziekte

In dit stapelen van spanning van onafgemaakte bewegingen en ervaringen vanuit ons eigen leven en van wat we van onze (voor)ouders hebben meegekregen, ontstaat op den duur een continue staat van stress is ons lijf. Deze wordt voelbaar in een vernauwing van de eigen levensstroom en bezieling en kan zich uiten in de vorm van bijvoorbeeld (terugkerende of chronische) klachten of ziekte.

De klachten of symptomen kun je in dit geval zien als een richtingaanwijzer, naar iets in jou en/of in jouw familiesysteem wat nog niet is afgerond. Wat nog gezien wil worden.

Generaties oude tranen

Samengevat kun je zeggen dat oude pijn en spanning zich kan gaan vastzetten in onze cellen en zo diepgewortelde herinneringen kunnen worden in ons eigen lichaam als ook in de lichamen van de volgende generatie(s). De generaties van onze kinderen, hun kinderen en zelfs verder.

Die diepgewortelde herinneringen kunnen verschillende vormen van pijn en gevoelens in zich dragen die niet gevoeld zijn, geen plek hebben gehad. Denk aan angst, woede, verdriet. En zo schreeuwen we het hier in dit leven soms uit van pijn, waarin de diepe niet gevoelde pijn van voorgaande generaties als echo doorklinkt, of huilen we rivieren vol tranen zonder precies te weten waar al dit verdriet vandaan komt, omdat het grotendeels de tranen van onze ouders en voorouders zijn.

Daar waar we overspoeld worden door een emotie zonder direct te weten waar die vandaan komt, eigenlijk alsof het je overneemt, heeft die emotie dikwijls wortels in niet gevoelde gevoelens van onze (voor)ouders, die opgeslagen liggen in onze cellen. Daar waar we op reis gaan, onderzoeken, aankijken, doorvoelen wat er destijds niet gezien, niet gevoeld is, kan het tot rust komen en zijn eigen plek vinden bij onze (voor)ouders, waar het zijn oorsprong heeft gehad.

Naar aanleiding van een eigen ervaring schreef ik hier het volgende gedicht over…

Tranen

De ingeslikte
verstopte
lang vergeten
bevroren tranen

De tranen die niet wilde komen
Opgedroogd
Voor ze de ogen bereikten

Generaties aan tranen
Opgeslagen
Als in een pakhuis

Herinnert
in iedere cel
Wachtend
Op bevrijding

Ondertussen de levensstroom
Vernauwend
Als een rotsblok in een wilde rivier

Waar het snelstromende water
Plotseling
Tot stilstand wordt gebracht

Tot diepe adem
Veilige bedding
Aandachtige aanwezigheid
De sacred kundalini

Helpt de tranen
Te herinneren
Te vinden
Te smelten

Ze uit de diepte laat opkomen
Onhoudbaar
Alles schoonspoelend

Ruimtegevend
Zonder verhaal
Zonder woorden
Bevrijdend

De levensstroom
Vrijer laat stromen
In de rivierbedding
Die het lichaam is.

©Stefanie Bussing, 20 september 2022

Zelf onderzoeken

Resoneert deze tekst, deze woorden bij je en heb je het verlangen of voel je de noodzaak om hier voor jezelf te onderzoeken, omdat je merkt dat er herhalende patronen of dynamieken in je leven zijn, die je niet langer dienen of zelfs belemmeren. Zoek iemand op waar je je veilig bij voelt om dit onderzoek mee aan te gaan. Wanneer je voelt dat je dat bij mij wilt doen, voel je dan vrij om contact op te nemen dan kijken we samen of en wat ik voor je zou kunnen betekenen.

Naast de individuele sessies begeleid ik ook een heel mooie diepgaande reis in een kleine groep deelnemers. Dat is de intensive Bezield Leven en de Wijsheid van het Lichaam, waarin we een reis maken in en door ons lijf en met compassie kijken naar wat ons lichaam ons laat voelen aan chronische spanning en terugkerende symptomen en naar de verborgen verhalen en diepere boodschappen daaronder.

In de agenda vind je de aankomende data, informatie en mogelijkheid om je aan te melden.

Graag ontmoet ik je.

Warme groet,
Stefanie

Stefanie over het systemisch werk:
“Wat me vanaf het begin heeft geraakt in het opstellingenwerk is de eenvoud en helende werking die ervan uit kan gaan, wanneer we ons kunnen overgeven aan ‘het niet weten’. Mijn werk en specialisme weerspiegelen direct ook de reis die ik zelf ben gegaan en nog ga in het aanwezig zijn met dat wat is.”

Aangesloten bij Bewust Haarlem en Ziesoo

Back To Top