Skip to content

Surfen op de golven van het leven

In het verdiepingsjaar, dat ik aanbied aan de mensen die de opleiding hebben gevolgd, voor verdere verdieping in het systemisch lichaamswerk en in de eigen processen, volgen we een jaar lang het ritme van de seizoenen. In ieder seizoen checken we in op de wijsheid van dat jaargetijde, naar wat dat jaargetijde ons geeft, spiegelt en hoe dat door ons heen beweegt.

We kijken vaak naar de natuur en de seizoenen als iets dat buiten ons plaatsvindt, maar feitelijk zijn we er deel van en bewegen we idealiter mee in datzelfde ritme. Wanneer we op die manier leven dan gaat het leven zoveel meer vanzelf en in flow, dan wanneer we vanuit onze ratio en wilskracht dingen de wereld in brengen op momenten dat de natuurlijke beweging eigenlijk tegengesteld is.

Verschillende cycli

De 4 seizoenen vinden we ook terug in het klein, in de maancyclus maar ook in iedere dag en nog kleiner in de uren. Steeds is daar een leegte, een nieuw begin (winter, nieuwe maan, het noorden, nacht), een opkomende beweging (lente, opkomende maan, het oosten, ochtend), een volheid (zomer, volle maan, het zuiden, middag), en een neergaande beweging (herfst, afnemende maan, het westen, avond).

Wanneer je je hier bewust van bent kun je deze energie van de verschillende momenten op de dag of in de maand volgen. Bijvoorbeeld door in de avond alleen nog af te ronden en niet zozeer nieuwe projecten te starten. Toen ik dat meer en meer ging volgen en voelen in mijn eigen leven, was het voor mij eigenlijk heel vanzelfsprekend om geen sessies of groepen meer te begeleiden in de avond en het liefst helemaal niet meer te werken in de avond. Als je zo eens invoelt in je eigen leven en in de natuurlijke golfbeweging die er in ieder moment, in iedere adem is, waar ben jij dan? Ben je hard tegen de stroom in aan het zwemmen of beweeg je eigenlijk heel natuurlijk mee op die golfbeweging en neem je ook echt ruimte om uit te ademen?

De cyclus van de seizoenen vinden we ook terug in het groot. In de 7, 9 of 13 jaar cyclus, beetje afhankelijk van welke stroming je volgt. Zelf keek ik een aantal jaar geleden vol verwondering  terug naar de jaren ervoor toen ik in contact kwam met de 9-jaarscyclus en mijn plek op dat moment in die cyclus. Ineens vielen de gebeurtenissen en bewegingen van die jaren op hun plek in een grotere beweging van leegte, nieuw begin, manifestatie en afronding. Het gaf en geeft me nog steeds een gevoel van plek in een groter geheel. Ik ben hier en nu, maar ik ben ook de beweging door de jaren heen en dat beperkt zich niet tot mijn kleine ikje, maar is verbonden met nog veel grotere bewegingen in het universum die hier en nu door mij heen bewegen en mij daarmee mij ook (deels) sturen.

Jouw plek in de grotere cyclus van 9 jaar

Weten waar je bent in de maancyclus, in de seizoenen en in jouw 9 jaar cyclus kan heel helpend zijn om te kunnen zijn met wat zich aandient. Als jij je bijvoorbeeld nu in de zomer tegelijk in jouw 9 jaar cyclus ergens in het noorden bevindt. In de leegte, de winter, het niet weten dan ben je je in de grotere cyclus aan het voorbereiden op een nieuwe beweging. Dan ben je op die laag in feite als een boom in de winter, kaal, zonder bladeren of bloesem, waar ondertussen vanbinnen vanalles in voorbereiding is voor een nieuwe cyclus. In dit voorbeeld is het seizoen zomer een heel andere dan wanneer je je ergens in het zuiden bevindt in jouw 9 jaar cyclus. Wanneer je zo in het noorden dan op wilskracht bezig bent om naar buiten te bewegen, bijvoorbeeld met nieuwe producten of diensten, dan kost dat heel veel energie en vaak zal je merken dat het momentum eigenlijk niet daar is en het niet stroomt. Je bent te vroeg  en zwemt tegen de stroom in.

Jouw eigen persoonlijk jaar, loopt van verjaardag tot verjaardag. Zoals gezegd is er een 7, een 9 en een 13 (Maya kalender) jaarscyclus (die mij bekend zijn). Voor elk van hen is wat te zeggen. Voor mij resoneert op dit moment de 9 jaarscyclus het sterkst, daarom zoom ik daar even op in hier. Jouw persoonlijk geboortejaar kun je makkelijk uitrekenen door de cijfers van je geboortedag en geboortejaar bij elkaar op te tellen. Dus bijvoorbeeld 21 + 11( november) + 1974 geeft een persoonlijk geboortejaar van 2006 = 2+0+0+6=8

Wil je kijken in welk jaar je nu bent dan neem je niet je geboortejaar maar het jaar waar je nu inzit. In het bovenstaande voorbeeld is de verjaardag in 2023 nog niet geweest, dus gaat het nog om het jaar 2022. Dat betekent dat het huidige persoonlijk jaar dan een 2 is . [21+11+2022=2054 = 2+0+5+4= 11 = 1+1=2].

Betekenisgeving

Wat de verschillende jaren betekenen daar is op internet of in verschillende boeken heel veel over te vinden. Maar om je een idee te geven over de globale richting en beweging in de verschillende jaren, geef ik per jaar een paar woorden, geïnspireerd op de beschrijving die Kathryn Hocking geeft. Zij bracht dit gedachtegoed een aantal jaar geleden in mijn bewustzijn tijdens een workshop en sindsdien reist het met me mee.

In een 1 jaar gaat het over een nieuw begin, het planten van zaden, visie (winter).  Een 2 jaar kun je vergelijken met de vroege lente, er is veel groei maar het zit nog onder de aarde. Een 3 jaar is een jaar van bloei, de bloesem in de lente, creativiteit die stroomt, spelen met nieuwe ideeën. Het 4 jaar heeft een heel andere energie dan een 3 jaar waar het spelen centraal staat. Hier gaat het veel meer over verantwoordelijkheid nemen, je fundament bouwen als in zaken op orde krijgen. Het is de voorbereiding op een 5 jaar waarin verandering en het verbreden van je horizon centraal staat (zomer). Het 6 jaar beweegt juist weer meer naar binnen, naar het familieleven. Voor mij resoneert dit jaar met dat deel van de zomer waarin je de mensen opzoekt die belangrijk voor je zijn om te genieten, op te laden en samen te verdiepen. Het 7 jaar dat hierop volgt is een jaar waarin je meer naar binnen keert, reflecteert op de afgelopen periode en integreert van het geleerde om te groeien. Het 8 jaar is een jaar van overvloed en van veel, het jaar waarin je de vruchten plukt van de jaren ervoor (herfst, oogst). De introspectie van het 7 jaar kan in het 8 jaar leiden tot grote beslissingen die je tot grote hoogte laten komen. Na de piek van het 8 jaar volgt opnieuw de winter. Het 9 jaar waarin het gaat over afronding, vieren van wat bereikt is maar ook rouw om het afscheid.

Als je zo door je oogharen kijkt naar die verschillende jaren, zie je eigenlijk ook hier een golfbeweging in terugkeren. Een afwisseling van naar buiten en meer naar binnen gedurende de verschillende jaren. Een beetje als de golven in de zee gedurende het getij, of je ademhaling gedurende de dag die ‘s nachts rustiger is dan wanneer je actief bezig bent.

Surfen op grotere golven

Aan het begin van deze blog schreef ik over het verdiepingsjaar waarin we de seizoenen en haar wijsheid volgen. Waarom vroeg je je misschien af? Misschien is de reden hiervoor inmiddels voelbaar geworden. In mijn ervaring zit de werkelijke ontwikkeling en groei in ons leven en werk op een gegeven moment niet meer zozeer in het aanleren van nieuwe methoden en tools, maar veel meer in het steeds vrijer maken van je eigen levensstroom. Iedere keer dat ik in mijn eigen proces weer een laag dieper aanraak zie ik dit vrijwel meteen weerspiegelt  in een verdieping in de sessies die ik begeleid, in de vragen die naar me toekomen, in de processen binnen de opleidingsgroepen.

Hoe vrijer onze eigen levensstroom kan stromen, hoe dieper we aanwezig kunnen zijn in ons lijf, uitgelijnd tussen aarde en kosmos. Dit weerspiegelt zich in ons persoonlijk leiderschap dat groeit, in intuïtie die sterker wordt en waar je meer op durft te vertrouwen, in toenemende synchroniciteit in je leven. Kortom in het kunnen surfen op de grotere golven die we lang niet altijd begrijpen met onze mind, maar die wel spot on zijn. Dan beweegt het leven door ons heen en volgen we als vanzelfsprekend haar stroom, omdat we daarop afgestemd zijn.

Het eerste jaar van ons leven

Het vrijmaken van onze levensstroom begint bij onze start hier op aarde, 9 maanden zijn we in de baarmoeder bij onze moeder.  9 maanden voelen we alles wat zij voelt en niet wil voelen. Sterker nog, de emotionele staat van zijn van onze moeder tot zo’n 5 maanden voor de conceptie bepaalt de imprints (het actieve DNA) in de eicel waar ons leven mee begint.

Als je kijkt naar traumatische ervaringen en trauma’s uit ons latere leven zijn deze veelal terug te voeren en geworteld in een eerder trauma dat is ontstaan ergens in de periode vanaf de conceptie tot aan ons 7e levensjaar. De eerste 7 jaar van ons leven is de periode waarin onze ziel meer en meer incarneert in ons lijf. We zijn in die eerste jaren als een spons die alles opneemt en aanneemt, alles wat gezegd wordt en vooral ook alles wat niet uitgesproken of gevoeld wordt. Dit is de periode waarin we dingen voor waar aannemen en delen van onze essentie achterlaten die daar niet in passen. Inmiddels wordt steeds meer bekend over hoe belangrijk en bepalend onze tijd in de baarmoeder en onze geboorte is voor hoe we ons leven hier en nu leven en waar we tegenaanlopen.

Daarom kijken we in het verdiepingsjaar zo in het ritme van de seizoenen ook naar onze eigen start in dit leven, door ons eigen eerste jaar van conceptie tot aan de eerste 3 maanden van ons aardse leven te onderzoeken. Dat wat in die periode is gebeurt en gevoeld, heeft ons gevormd. Letterlijk tot in onze cellen, in de vorming van onze hersenen, ons zenuwstelsel en ons gedrag. We hebben hier veelal geen bewuste herinneringen meer aan, die we in woorden kunnen vatten, maar ons lijf herinnert zich alles van die tijd. En die herinneringen bepalen op onbewust niveau hier en nu nog altijd onze reacties, hoe we ons voelen, overtuigingen die we hebben aangenomen en hoe ons lichaam biologisch functioneert.

Die schat aan informatie, die in ons lichaam ligt opgeslagen, kunnen we  via de taal van het lichaam naar boven halen, doorvoelen en vrijmaken. Door de taal van het lichaam te volgen. Bewegingen te voelen en af te maken waar ze eerder onafgemaakt bleven. Zonder verhalen en veelal zelfs zonder woorden. Daar zijn verschillende manieren voor en 1 van die manieren is het systemisch lichaamswerk, oftewel een opstelling via het lichaam.

Tijdens de sessie gaan we samen, via de taal van het lichaam, jouw vraag verkennen in het systemisch veld. We kijken waar jouw thema mee resoneert en je kunt erop vertrouwen dat jouw lichaam ons hierin de weg zal wijzen door sensaties af te geven. Via mijn handen op jouw lichaam kijk en voel ik met je mee. We gaan samen op reis door je lijf, je leven en je familiesysteem om verstrikkingen en onafgemaakte gebeurtenissen aan te kijken en te doorvoelen, zodat er meer ruimte komt in jouw lijf voor jouw eigen levensstroom. Zodat je thuis kunt komen in jouw lijf op jouw eigen plek in verbinding met jouw ziel.

Meer informatie en zelf ervaren

Onder het kopje systemisch lichaamswerk kun je meer lezen over deze lichaamsgerichte manier van systemisch onderzoeken van je eigen thema’s en vragen. Wil je zelf deze manier van systemisch werk leren begeleiden en ben je tegelijkertijd bereid jouw eigen innerlijke reis te maken op dit gebied, kijk dan vooral eens naar de opleiding systemisch lichaamswerk en ziekteopstellingen.

Graag ontmoet ik je.

Warme groet,
Stefanie

Stefanie over het systemisch werk:
“Wat me vanaf het begin heeft geraakt in het opstellingenwerk is de eenvoud en helende werking die ervan uit kan gaan, wanneer we ons kunnen overgeven aan ‘het niet weten’. Mijn werk en specialisme weerspiegelen direct ook de reis die ik zelf ben gegaan en nog ga in het aanwezig zijn met dat wat is.”

Aangesloten bij Bewust Haarlem

Photo by Jeremy Bishop on Unsplash

Back To Top