Skip to content

Wanneer je moeilijk uit een opstelling kunt komen

Wanneer je als representant in een opstelling staat dan gebeurt het soms dat je moeite hebt aan het einde weer op je eigen plek te komen.

Dat kan te maken hebben met dat de plek die je representeerde ergens resoneerde met een eigen stuk uit je leven of familiesysteem wat nog aandacht vraagt.

Als dat het geval is dan is het vaak voldoende om de energieën van de verschillende familiesystemen (het eigen systeem en dat systeem waarin je gerepresenteerd hebt) even heel nadrukkelijk uit elkaar te halen en voor jezelf te erkennen dat er een deel in jou is dat nog om aandacht vraagt. Dat als het ware te beloven dat als de tijd daar is, dat je er dan bij terug zal komen.

Soms echter is iemand vanuit overleving zo gewend geraakt om de aandacht buiten zich te richten, dat ze heel goed kunnen representeren, maar dat de eigen belichaming daarmee zo fragiel is dat ze eigenlijk gevuld blijven met de energie (en verhalen) van de ander.

Dit is vaak bij mensen die vanuit onveiligheid of onveilige hechting al vroeg in het leven heel sterke voelsprieten hebben ontwikkeld als overlevingsmechanisme, om te checken of het veilig is, waar de anders is, wat de ander nodig heeft. Zodat ze daar snel op in kunnen spelen om zo hun eigen veiligheid te veilig te stellen.

Het voelen in en van het eigen lijf is dan vaak nieuw en onbekend, evenals het ervaren van de eigen plek met de daarbij behorende wil en behoeften.

De leegte en afwezigheid in het eigen lichaam, maakt dat de energie van de ander vaak verwart wordt met de energie van zichzelf. De vraag ‘wat is van mij en wat is van de ander’ is een vraag die je deze mensen veel hoort stellen. Gevolg is ook dat energieën van anderen makkelijk aanhaken.

In mijn ervaring is het belangrijk om dan in een veilige bedding stap voor stap de eigen fysieke sensaties toe te laten en zo de beweging te kunnen maken om het eigen lichaam te gaan bewonen.

Samen op reis

Resoneert dit ergens en wil je meer informatie of contact over mogelijkheden? Check gerust hier op de website de mogelijkheden of neem contact met me op. Samen kijken we dan of ik iets voor je kan betekenen en wat dan het beste past bij jou en jouw vraag, individueel of in een groep.

Graag ontmoet ik je.

Warme groet,
Stefanie

Stefanie over het systemisch werk:
“Wat me vanaf het begin heeft geraakt in het opstellingenwerk is de eenvoud en helende werking die ervan uit kan gaan, wanneer we ons kunnen overgeven aan ‘het niet weten’. Mijn werk en specialisme weerspiegelen direct ook de reis die ik zelf ben gegaan en nog ga in het aanwezig zijn met dat wat is.”

Aangesloten bij Bewust Haarlem

Back To Top