Skip to content

Wat de dood ons over het leven vertelt

De dood en het leven horen bij elkaar en ook bij ons levenspad. Onze geboorte markeert het begin en onze dood het einde van deze reis of ervaring op aarde. Vanuit het systemisch perspectief zeggen we: er is maar één dood die bij jou hoort en dat is de dood die aan het einde van jouw levenspad op jouw wacht. Klinkt logisch toch?

In de praktijk is het dat niet altijd…

Soms zijn we zo verstrikt met of loyaal aan een levenspad met een vroege of onverwachte dood van een voorouder of ander lid uit het familiesysteem, dat we worden weggetrokken van onze eigen plek en ons eigen levenspad. Wanneer we zijn weggetrokken van ons levenspad en daarmee van onze eigen toekomstige dood kan het leven niet meer vrij door ons heen stromen.

We zijn als het ware uit de natuurlijke stroom en ordening van het leven gestapt. Daarmee zijn we letterlijk verstrikt geraakt met het levenspad van de ander.

Dit zie ik in de sessies systemisch lichaamswerk regelmatig terug bij bijvoorbeeld vermoeidheidsklachten en burn-out. De eigen levensenergie is niet vrij beschikbaar en moeilijk voor de betreffende persoon om mee in contact te komen. Ze is als het ware bezet of anders gezegd zit vast aan een ouder of voorouder en de gebeurtenis die daar onafgemaakt is gebleven.

De gebeurtenis en gevoelens die daar bij die ander geen plek hebben gehad zien, voelen en vrijgeven uit jouw lijf, zodat ze thuis kunnen komen op hun eigen plek in het systeem, geeft op alle plekken rust en ruimte. En maakt ook dat jij zelf weer thuis kunt komen op jouw eigen plek in het familiesysteem.

De verbinding hervinden met onze eigen dood aan het einde van ons eigen levenspad geeft naast rust en ruimte in het lijf, ook energie, aanwezigheid en levensvreugde, omdat jouw eigen levensenergie weer vrijer en in verbinding met jou kan stromen in en door jouw lijf.

In opstellingen zie ik dan ook regelmatig hoe de dood zich verheugd als je je echt met jouw leven en levenspad verbindt.

Resoneert dit bij je?

Resoneert bovenstaande bij je en wil je het thema bezield leven, het leven en de dood nader onderzoeken of heb je een andere vraag die je graag wilt verkennen? Lees gerust verder op de website naar de verschillende mogelijkheden voor begeleiding en de opleiding en/of neem contact met me op voor een vrijblijvende telefonische kennismaking, waarin we samen kijken naar je behoefte en wat dan mogelijk het beste past voor je.

Graag ontmoet ik je.

Warme groet,
Stefanie

Stefanie over het systemisch werk:
“Wat me vanaf het begin heeft geraakt in het opstellingenwerk is de eenvoud en helende werking die ervan uit kan gaan, wanneer we ons kunnen overgeven aan ‘het niet weten’. Mijn werk en specialisme weerspiegelen direct ook de reis die ik zelf ben gegaan en nog ga in het aanwezig zijn met dat wat is.”

Aangesloten bij Bewust Haarlem

Back To Top