
We walk each other home
“We are all just walking each other home” ~ Ram Das
We nodigen elkaar -veelal onbewust- uit in elkaars leven om oude pijn en verborgen verhalen uit ons familiesysteem te zien en te helen. We maken onze levensstroom vrijer wanneer we in verbinding met iemand komen, waarmee we een oud verhaal of oude pijn van onszelf of onze (voor)ouders kunnen zien, waardoor dat stuk zijn eigen plek in het systeem kan innemen. Iedere keer als dat gebeurt worden we vrijer om onze eigen zielstroom en purpose te kunnen leven.
Gezondheid, Liefde en Werk
Dit gaat op voor ieder gebied van ons leven. Of het nu gaat over onze gezondheid (ons lichaam), de liefde (relaties en gezin) of in ons werk. We ontmoeten er mensen die ons raken in oude patronen en oude pijn. Mensen die ons de mogelijkheid bieden om iets te helen in onszelf en ons familiesysteem. Die ons de mogelijkheid bieden thuis te komen in onszelf, of ons in ieder geval kunnen helpen de volgende stap richting thuis te zetten. En omgekeerd doen we hetzelfde voor hen.
Je krijgt de klanten die je ‘verdient’
Als ik dan naar mijn werk kijk, komt het spreekwoord “Je krijgt wat je verdient” bij me omhoog. De mensen die bij me komen in de praktijk zijn namelijk precies de klanten die ik ‘verdien’ op dat moment en andersom ben ik voor hen precies de opsteller of coach die zij ‘verdienen’. Ik bedoel hiermee, dat hoewel zij ergens voelen dat ze bij mij moeten zijn, de werkelijke reden vaak onbewust is. Het is eerder een gevoel in de onderstroom dan een bewust overwogen beslissing om uiteindelijk over de drempel te stappen en contact op te nemen.
In het voorgesprek, voor we met de opstelling starten, is er met regelmaat een moment dat bij mij het kwartje valt, dat ik voel: “ah dat is waarom je bij mij bent gekomen.”
Synchroniciteit
Vaak gaat dat dan om synchroniciteit in ons beider leven of een thema wat iemand inbrengt waar ikzelf net mee bezig ben geweest of nog mee bezig ben. Zo geloof ik oprecht dat je als coach of therapeut net zo min ‘toevallig’ in iemands leven terechtkomt (of andersom geredeneerd dat je klanten net zo min ‘toevallig’ bij jou in de praktijk komen) als dat jij en je liefdespartner elkaar ontmoet hebben of dat je bijvoorbeeld steeds weer dezelfde soort leidinggevende in je werk tegenkomt.
Indonesië
Een voorbeeld van een veelvoorkomend en terugkerend thema in mijn praktijk dat tevens resoneert met een groot thema in mijn eigen familigeschiedenis is Indonesië en het kolonialisme.
Afgelopen intensive Licht op Ziekte & Gezondheid nog, kwam dit thema bij ongeveer de helft van de aanwezigen naar voren. Voor mij een bevestiging dat in het veld al zoveel voorwerk wordt gedaan om precies de juiste mensen op het juiste moment bij elkaar te brengen. En geen toevalligheid dat dan bij mij is.
Jezelf inbrengen in de sessie
Deze synchroniciteit en herkenbaarheid maakt het voor mij steeds makkelijker om mezelf mee te nemen in de sessie. Me te laten raken en op het moment dat het passend voelt en dienend aan het geheel, hier iets over te delen. Ik merk steeds weer dat dit helpend is. Want hoe echter en eerlijker ik aanwezig ben als mens, juist ook in mijn kwetsbaarheid, hoe meer de ander uitgenodigd wordt hetzelfde te doen en daarin ook de eigen kracht en verantwoordelijkheid te voelen.
Passend en dienend aan het geheel zijn hierbij sleutelwoorden voor mij. Want hoewel ik iedere keer weer leer van mijn klanten, is de basis van deze relatievorm dat ik er voor hen ben en niet andersom. Dit vraagt van de coach/opsteller/therapeut om vanuit de eigen basis aanwezig te kunnen zijn en hier een bepaalde stevigheid in te hebben. Raakt dit iets bij je, lees dan gerust eens verder in de blog die ik vorige week schreef over dit onderwerp, getiteld “Zorg eerst voor je eigen basis”.
Zo zijn we samen onderweg. Ieder op ons eigen pad. Waarbij we soms een klein stukje en een andere keer een groter stuk samen oplopen. De ene keer in de relatie van coach-klant, de volgende keer andersom of in een andere vorm.
Zo brengen we elkaar stap voor stap thuis in ons lijf.
Graag ontmoet ik je.
Stefanie Bussing
Stefanie over het systemisch werk:
“Wat me vanaf het begin heeft geraakt in het opstellingenwerk is de eenvoud en helende werking die ervan uit kan gaan, wanneer we ons kunnen overgeven aan ‘het niet weten’. Mijn werk en specialisme weerspiegelen direct ook de reis die ik zelf ben gegaan en nog ga in het aanwezig zijn met dat wat is.”
W. http://www.stefaniebussing.nl – M. stefanie@beallyoucanbe.nl – T. 06 48 10 27 16
Stefanie Bussing is de vrouw achter Counselingpraktijk ‘Be all you can Be’. Zij begeleidt mens en organisatie in vragen rondom vrouw zijn, vitaliteit en gezondheid en in vragen rondom leven met ziekte (waaronder kanker).
Haar uitgangspunt is een vitaal leven, waarin je je volledige potentieel benut en leeft. In haar begeleiding is bewustwording een sleutel. Zij helpt mensen bij het vinden van een nieuw perspectief in situaties waarin zij zich uit het lood geslagen voelen. De ervaring leert dat dit helpt bij het hervinden van de innerlijke kracht en balans en dat daardoor nieuwe mogelijkheden ontstaan.
In haar werk maakt zij onder meer gebruik van het systemisch werk van Bert Hellinger (opstellingen), Opstellingen via het lichaam (systemisch lichaamswerk), Transactionele Analyse, The Reconnection® & Reconnective Healing®, teachings van o.a. Eckhart Tolle en Adyashanti en bovenal uit het leven zelf.
Aangesloten bij Bewust Haarlem