Skip to content

Woorden

Bloemen vragen zich niet af of ze zullen bloeien of niet, ze doen het gewoon omdat dat hun natuur is. Ik hoop je met deze blog te inspireren te bloeien vanuit wie je werkelijk bent, niet vanuit wie je denkt te moeten zijn. Voel en spreek uit wat er werkelijk in je hart leeft en zie hoeveel harten je ermee zult raken. ? Waar brengt deze tijd, waarin alles stil lijkt te staan als gevolg van het coronavirus, jou?

“Geduldig
Zittend
Naast het niet weten
Wachtend tot de woorden komen
Slimme woorden
Verstandige woorden
Verklarende woorden
Gevoelige woorden
Woorden die woorden zouden geven
Aan alles wat niet in woorden te vatten is
Ik kon ze niet vinden

En dus bleef ik zitten
Geduldig wachtend
Tot er woorden zouden komen
Woorden
Die gedeeld wilden worden
Niet omdat ze slim zijn
Verstandig klinken
Of verklaringen geven
Voor wat ik niet begrijpen kan

Maar woorden
Die gedeeld willen worden
Van binnenuit
Zoals de bloemknoppen
In de lentezon
Zich wel moeten openen
Gewoonweg omdat dat is wat er is”
Stefanie, 8 april 2020

 

Halverwege maart, toen duidelijk werd dat Corona iets was waar we niet zomaar omheen of vanaf konden, zag ik vele duidingen en verklaringen langskomen over het waarom van ‘haar’ aanwezigheid. In sommige verklaringen kon ik me vinden, van andere theorieën werd ik bang en onrustig.

Wat me vooral opviel was dat veel verklaringen precies pasten in het perspectief van degene die de verklaring gaf. En dat kan ook bijna niet anders. We zien de wereld nu eenmaal door onze eigen bril en zoeken binnen dat perspectief naar verklaringen voor ‘wat ons overkomt’. Het voelt voor mij als de olifant, waar we nog behoorlijk wat stukjes van missen.

Ook ik vond dat ik er vanuit mijn werk- en vakgebied iets over zou moeten zeggen. En dan het liefst iets slims en verklarends natuurlijk. Maar anders dan open deuren passend binnen mijn bestaande visie waren er geen woorden. De enige woorden die kwamen waren de vier woorden: ik weet het niet.

Ik weet niet waarom. Ik heb geen slimme systemische verklaring anders dan de voor de hand liggende suggestie dat we onze voedingsbronnen in onszelf en in onze leefomgeving volledig uitputten en dit een soort wake-up call is om anders te gaan leven.

Het enige wat ik voelde en nog steeds voel is dat we misschien wel zo snel naar verklaringen en online oplossingen zoeken, opdat we niet echt hoeven te voelen wat dit in ons raakt.

Deze tijd voelt voor mij vergelijkbaar met de tijd waarin mijn wereld op zijn kop stond door een heftige diagnose en sterfproces van een dierbare. Het moment dat je wereld op zijn kop staat, alles volledig onwerkelijk is en er toch ook al snel een soort nieuw normaal ontstaat, terwijl alles tegelijkertijd alles behalve normaal is en voelt. En binnen dat nieuwe normaal sijpelen langzaam de gevoelens naar binnen en ontstaat er ruimte om ze toe te laten en te ervaren.

Voorlopig blijf ik nog even bij stap 1 en dat betekent dat ik mijn best doe aanwezig te blijven bij dat wat er is en te luisteren naar wat mijn lijf me wil vertellen over waar en wat deze tijd in me raakt aan oude en nieuwe gevoelens. En ja, ik weet het, ook dit is volledig passend binnen het perspectief van waaruit ik leef en werk.

Ik ben benieuwd naar waar jij bent en naar jouw woorden over wat deze tijd met jou doet. Fijn als je erover wilt delen op jouw eigen wijze.

Voor nu wens ik je alle goeds en goede gezondheid voor jezelf en de mensen om je heen. Zorg goed voor elkaar, want we’re in this together.

Graag ontmoet ik je.

Warme groet,

Stefanie Bussing

Stefanie over het systemisch werk:
“Wat me vanaf het begin heeft geraakt in het opstellingenwerk is de eenvoud en helende werking die ervan uit kan gaan, wanneer we ons kunnen overgeven aan ‘het niet weten’. Mijn werk en specialisme weerspiegelen direct ook de reis die ik zelf ben gegaan en nog ga in het aanwezig zijn met dat wat is.”

W. http://www.stefaniebussing.nl – M. stefanie@beallyoucanbe.nl – T. 06 48 10 27 16

Stefanie Bussing is de vrouw achter Praktijk ‘Be all you can Be’. Zij begeleidt mens en organisatie in vragen rondom; aanwezig zijn in je lichaam, vitaliteit en gezondheid en in vragen rondom leven met ziekte (specifiek kanker).
Haar uitgangspunt is een vitaal leven, waarin je je volledige potentieel benut en leeft. In haar begeleiding is bewustwording een sleutel. Zij helpt mensen bij het vinden van een nieuw perspectief in situaties waarin zij zich uit het lood geslagen voelen. De ervaring leer
t dat dit helpt bij het hervinden van  de innerlijke kracht en balans en dat daardoor nieuwe mogelijkheden ontstaan.
In haar werk maakt zij onder meer gebruik van het systemisch werk van Bert Hellinger (opstellingen), Opstellingen via het lichaam (systemisch lichaamswerk), Tri-Energetica, The Reconnection® & Reconnective Healing®, teachings van o.a. Eckhart Tolle en Adyashanti en bovenal uit het leven zelf.
Stefanie was een aantal jaren als opsteller en opleider verbonden aan de Academie voor Opstellingen van Hylke Bonnema, waar zij ook de basis van het systemisch werk heeft geleerd.

Aangesloten bij Bewust Haarlem en het Ziesoo Platform

Back To Top