Skip to content

Bezield Leven, De Reis (volgende start in 2025)

“Ons leven wordt in het hier en nu vaak onbewust nog bepaald door onze start in dit leven.”

Aanleiding

Al vaker had ik van mensen de vraag gekregen of ik niet ook eens een langer traject in een groep zou willen geven aansluitend bij de intensive, niet als opleiding, maar puur voor de eigen persoonlijke ontwikkeling en groei. Die vraag heb ik een paar jaar met me meegedragen en dit voorjaar voel ik (eindelijk) de beweging.

Zowel in de intensive Bezield Leven als ook in de opleiding systemisch lichaamswerk en ziekteopstellingen komt onze start van dit leven in redelijk compacte vorm aan bod.

Tijdens het verdiepingsjaar 2023, voor oud- deelnemers van de opleiding systemisch lichaamswerk en ziekteopstellingen, reisden we synchroon met de seizoenen dieper door dit eerste jaar van ons leven en de verschillende fasen daarin. Dat was zo’n mooie persoonlijke reis voor de deelnemers dat ik eigenlijk direct na de afronding van dit jaar voelde dat ik dit breder toegankelijk wilde maken, los van de opleiding. Omdat het eigenlijk voor iedereen zo waardevol en helpend kan zijn om echt contact te maken met en aanwezig te zijn in het lijf.

Dit betekent dat, naast de 2 daagse intensive Bezield Leven en de Wijsheid van het Lichaam, er nu ook een verdiepende reis start rond de start van ons leven, van 4 dagen door het jaar en de seizoenen heen genaamd: Bezield Leven, De Reis.

Context; waarom onze start zo belangrijk is

Bezield leven begint daar waar onze ziel en lichaam elkaar vinden, of eigenlijk zelfs nog daarvoor, namelijk daar waar de ziel de ouders vindt bij wie het lichaam zal gaan ontstaan na de conceptie. Om vervolgens precies op die plek, in dat familiesysteem en onder die omstandigheden te kunnen incarneren. We worden steeds bewuster van de invloed die onze start hier op aarde heeft op hoe we de rest van ons leven leven.

Iemand die veel heeft gezien over de invloed van de pré- en perinatale periode op ons latere leven is Anna Verwaal. Haar talks zijn aan te raden om te luisteren en makkelijk terug te vinden op bijvoorbeeld you tube. Vergelijkbare informatie, over de invloed van vroege gebeurtenissen in ons leven (na de geboorte of nog in de baarmoeder) en hoe deze herinneringen zijn opgeslagen in ons lichaam, komt vanuit de traumatherapie. Het lichaam herinnert! Ook ikzelf zie dagelijks in de sessies systemisch lichaamswerk en (opleidings)groepen hoe fysieke herinneringen voelbaar aanwezig zijn in het lichaam en door aanraking in aanwezigheid uit het lichaam kunnen vrijkomen als de tijd daar is. Zonder verhalen, maar wel vanuit een ander ‘weten’.

Dus het lichaam herinnert! Dat is iets waar we ons steeds bewuster van worden. En het lichaam herinnert al vanaf de eerste 2 cellen die samenkomen tijdens de conceptie, plus dat wat er al aan herinneringen aanwezig is van onze ouders in die eerste cellen. Vanuit die 2 cellen en alle informatie die zich daarin bevindt, start het ontstaans- en groeiproces van ons fysieke lichaam, waarmee de ziel zich op een bepaalde laag al verbonden heeft. De ziel die zich na het sterven ook weer los zal maken en het lichaam na de laatste adem direct 21 gram lichter achterlaat (zoals wetenschapper MacDougall in 1907 al aantoonde).

De volledige incarnatie van de ziel in het lichaam neemt ongeveer de eerste 6 tot 7 jaar van ons leven. Dit is de periode die we nodig hebben om volledig te landen op aarde en in ons lichaam. Tegelijkertijd staan we in deze periode nog wagenwijd open voor alle indrukken van buitenaf. We nemen alles in ons op als een spons, zowel alles wat we zien, voelen, horen, als ook alles wat niet gezegd en gevoeld wordt door de mensen om ons heen, maar wat in de energie wel degelijk aanwezig is. Steeds duidelijker zie ik hoe bepalend en actief de imprints, uit die eerste 7 jaar vanaf de conceptie, hier en nu vaak nog zijn. Hoe ze voor een belangrijk deel mede bepalen wat we voelen, hoe we reageren, vanuit welk perspectief we de wereld inkijken, wat we meemaken en voor hoe en hoeveel we aanwezig zijn in ons lijf.

De sleutel om deze herinneringen en imprints te ontsluiten ligt besloten in ons lijf, in onze cellen. Daar is het opgeslagen en via het lijf hebben we er toegang toe.

Bezield Leven; De Reis

Hoe zou het zijn om gedurende een jaar jouw eigen prille begin en start in dit leven te onderzoeken in een veilige bedding en kleine groep. Te kijken in hoeverre de imprints van toen in het hier en nu nog bepalend zijn in de verschillende facetten van jouw leven, je gevoelens en reactiepatronen.

Om vanuit het zien en doorvoelen van hoe het was, het jonge kind in jou te erkennen en te herkennen, teruggetrokken delen van jezelf op te halen en thuis te brengen en je te realiseren dat je vanuit jouw hier en nu volwassen Zijn mogelijk een andere nieuwe beweging kan maken dan toen mogelijk was.

Tijdens het programma; Bezield Leven, De Reis, maken we in het ritme van de seizoenen contact met de verschillende fasen uit de prille start van ons aardse leven, waar lichaam en ziel zijn samengekomen.

Steeds zullen we vanuit ons volwassen zijn in het hier en nu en de vragen die daarbij mogelijk leven, kijken naar dat wat nog gezien en gevoeld wil worden in de verschillende fasen van conceptie, zwangerschap, geboorte en de eerste ontvangst na de geboorte. We kijken naar die gevoelens, gebeurtenissen, personen, die destijds geen plek of ruimte hebben gekregen en als een imprint of echo nog in ons aanwezig zijn, en ons op een onbewuste laag nog besturen in ons gedrag, voelen en perceptie.

Tijdens de ontwikkeling en groei van ons lichaam in de baarmoeder zijn we één met onze moeder, in symbiose. Alles wat zij meemaakt, voelt of niet wil voelen, wordt in de cellen van het groeiende lichaam opgeslagen als ware het onze eigen herinneringen die we daar ter plekke meemaken. Je zou kunnen zeggen dat we marineren in haar gevoelens en de wereld beleven via en door haar zintuigen. De atmosfeer in de baarmoeder wordt bepaalt door hoe de moeder zich voelt en door wat zich voor en tijdens de zwangerschap afspeelt in de baarmoeder en in haar leven.

Zo heeft het effect op jou in de baarmoeder als een dierbare tijdens de zwangerschap sterft of als er zich andere stressvolle gebeurtenissen afspelen in het leven van moeder tijdens de zwangerschap. Maar ook een miskraam of abortus voor de zwangerschap van jou heeft invloed op de temperatuur en atmosfeer in de baarmoeder waarin jij opgroeit. En ook een ongeboren tweelinghelft, die samen met jou aan de reis is begonnen, maar voor of tijdens de geboorte sterft, laat een grote en blijvende imprint op jouw leven achter en kan nog grote invloed hebben op jouw leven in het hier en nu.

De opbouw van de reis

Door het jaar heen komen we 4 keer, in de verschillende seizoenen, voor een dag bij elkaar rondom de thema’s: 1) conceptie en eerste trimester zwangerschap (lente), 2) tweede trimester zwangerschap (zomer), 3) derde trimester zwangerschap en geboorte (herfst) 4) en de eerste ontvangst en periode na de geboorte (winter). Als er in de groep behoefte is om tussentijds contact met elkaar te hebben en uit te wisselen dan kan dat via een gesloten app groep.

1) Voor de eerste dag zien we elkaar in de lente. De periode dat je in de natuur na een lange stilte alles ziet ontluiken en tot leven ziet komen. De energie van de lente is ook de energie van intimiteit, nieuw leven en daarmee ook van het eerste trimester van de zwangerschap, waarin het lichaam van 2 cellen die samensmelten tijdens de conceptie uitgroeit tot een compleet mini mensje. Een foetus met een hartslag waarin alle belangrijke organen en lichaamssystemen in basis al op hun plek aanwezig zijn.

Deze eerste dag richten we ons dan ook op de gehele periode van conceptie tot en met het eerste trimester van de zwangerschap. Maar ook op vragen uit het hier en nu die resoneren met de lente en deze eerste fase in ons leven, zoals; eenheidsbewustzijn, intimiteit, relaties en zelfliefde.

2) De tweede dag is in de zomer en beslaat de periode van het tweede trimester. Het tweede trimester is doorgaans de meest fijne en energieke periode van de zwangerschap. Het is ook de periode dat de zwangerschap aan de buitenkant goed zichtbaar wordt en je de moeder doorgaans een stralende uitstraling naar buiten toe ziet hebben. Deze naar buiten toe gerichte energie is ook de energie die in de zomer voelbaar is. Het is een vurige energie die samengaat met bloei en zichtbaar worden, daar waar een stevige basis in aarding aanwezig is. De invloed van buiten de baarmoeder wordt ook ín de baarmoeder groter met de ontwikkeling van de zintuigen. Hierdoor zal de baby in de baarmoeder ook indrukken en geluiden mee gaan krijgen vanuit de wereld buiten de baarmoeder.

Wat we deze dag onderzoeken is welke imprints uit deze periode van de zwangerschap hier en nu in jouw leven nog actief zijn in hoe jij zichtbaar en aanwezig bent in jouw leven. In hoeverre jouw initiatieven tot bloei komen bijvoorbeeld. Als de trekkrachten van buiten jou sterker zijn dan de basis en aarding in jezelf kan dit zich uiten als een gebrek aan focus in je leven en werk bijvoorbeeld.

3) De derde dag, in de herfst, beslaat de periode van het derde trimester en de geboorte. Net als de herfst in de natuur is dit een periode van rijping en volgroeien, van oogsten en transformatie.

Tijdens het derde trimester wordt de ruimte in de baarmoeder kleiner en kleiner, naarmate de baby verder volgroeid. Tot aan het moment dat de ruimte te klein wordt en de bevalling/geboorte start. De geboorte is net als sterven, een doorgang naar een nieuwe werkelijkheid, een transformatie die onvermijdelijk is. Zou de baby op dat moment nog langer in de baarmoeder blijven, zou dit uiteindelijk tot een sterven leiden van de baby en mogelijk ook de moeder. Daarmee is de geboorte van nieuw leven ook een rauw proces en zeker in vroegere tijden was dit een strijd op leven en dood voor zowel moeder als kind.
Door alle medische mogelijkheden die er nu zijn speelt dit nu veel minder bewust. Wat we daarentegen niet moeten onderschatten is de blijvende impact die het medisch ingrijpen kan hebben op ons en op hoe we ons leven leven.
Zo kan bijvoorbeeld een geboorte met de navelstreng rond de hals een blijvende herinnering aan verstikking in ons achterlaten, die zich in het dagelijks leven kan laten voelen als een vernauwing of brok in de keel, als moeite om je uit te spreken, schildklierproblemen, etc. Maar ook geboortes waarbij weeën opwekkers zijn toegediend, de moeder verdoofd is met een ruggenprik, een vacuümpomp of tangverlossing nodig was, een geplande of spoed keizersnee. Het heeft allemaal impact op de geboorte en daarmee op het leven van de baby en kan ook van invloed zijn op de eerste hechting met de moeder na de geboorte.

We kijken deze dag naar de imprints die in ons zijn achtergebleven naar aanleiding van onze geboorte en hoe die ons mogelijk in het leven hier en nu nog beïnvloeden. Dat kan helpen in het begrijpen van onszelf, waar we soms verward zijn over waarom we reageren hoe we reageren in bepaalde situaties. En mogelijk dient het ons ook niet meer en wordt er in het doorzien en doorvoelen van de imprint een andere beweging mogelijk in ons.

4) De vierde dag, in de winter, staat voor de periode van afscheid, verstilling en nieuw begin. Na de geboorte, de transformatie, is er de eerste ontvangst, de eerste aanblik door je moeder en je vader. Hoe welkom was je en heb je je gevoeld. Je kunt heel welkom geweest zijn, maar door de omstandigheden, je niet welkom hebben gevoeld, doordat je bijvoorbeeld meteen bij je moeder weggehaald werd, omdat er iets aan de hand was met moeder of jou.
In de wereld buiten de baarmoeder ontstaat er in de kraamtijd een andere hechting en relatie tot zowel de moeder als de vader, die ook letterlijk meer voelbaar is dan tijdens de zwangerschap.

We kijken deze laatste dag naar de imprints die in het eerste welkom mogelijk zijn ontstaan en ons hier en nu nog beïnvloeden in hoe we ons hechten of verbinden met anderen en hoe we intieme relaties aangaan of niet aangaan. Het is ook een dag van afronding en afscheid. Waarbij we vaak zien dat hoe we afscheid nemen verbonden is met hoe we ergens aankomen en hoe we ons welkom voelen.

Samengevat: De reis

4 dagen gedurende 9 maanden gaan we op reis in een kleine groep. We volgen de seizoenen vanaf de lente en synchroon hieraan de ontwikkeling van het nieuwe leven in de baarmoeder vanaf de conceptie tot aan de eerste ontvangst na de geboorte en de mogelijke impact die hiervan in het hier en nu nog voelbaar is.

We werken deze dagen steeds vanuit het lichaam, omdat daar de herinneringen en imprints liggen opgeslagen en vaak niet via het bewuste geheugen toegankelijk zijn. We maken daarbij gebruik van systemisch (lichaams)werk, kleine opstellingen, opstellingen in de groep als daar aanleiding voor is, meditatie, lichaamswerk, adem en sharing.

Over Stefanie Bussing

Stefanie is gespecialiseerd in het begeleiden van opstellingen in relatie tot ziekte en gezondheidsvragen en het blootleggen van het zielvolle perspectief daarbinnen. Het lichaam en het aanwezig zijn in het lichaam vormt voor Stefanie de basis van waaruit ze werkt. Zij gebruikt in haar begeleiding het opstellingenwerk in combinatie met lichaamswerk, een krachtige combinatie die steeds weer laat zien dat de lichaamsgerichte benadering helpt om de zielsbeweging uit de opstelling te integreren in het lichaam. Iets wat vaak direct voelbaar (en tastbaar) is voor de vraagsteller.

Niet alleen begeleidt ze mensen in hun persoonlijke vragen, ook het doorleren van het systemisch werk via het lichaam en de ziekteopstellingen aan opstellers, coaches en andere zorgprofessionals is haar op het lijf geschreven en doet zij met veel passie in deze opleiding.

Stefanie zelf over haar eigen reis: ”Ze zeggen wel, ´you teach what you have to learn most´. Ik kan me daar wel in vinden. In 2006 stapte ik na jaren dralen over de drempel. De signalen van mijn lichaam kon ik niet langer negeren en mijn eigen innerlijke reis naar voelen in mijn lichaam was een feit. Counseling, healing en familieopstellingen brachten me van mijn veilige haven in mijn hoofd naar mijn hart en lichaam. Echter, toen het opstellingenwerk via het lichaam op mijn pad kwam, werd er iets in mij geopend, van waaruit het zich als vanzelf lijkt te ontvouwen. Hier komt alles samen wat ik hiervoor geleerd heb in een manier van werken, die volledig natuurlijk door me heen stroomt.”

Praktische Informatie

Groepsomvang: We komen bij elkaar in een groep van minimaal 6 en maximaal 10 deelnemers, zodat er voldoende mensen zijn voor het doen van opstellingen, er ruimte en aandacht is voor een ieder en om aan te sluiten op dat wat zich in de groep laat zien.

Data:
Vrijdag 5 april 2024
vrijdag 12 juli 2024
vrijdag 13 september 2024
Vrijdag 6 december 2024

Tijd: inloop 9:45 uur, aanvang 10:00 uur tot 17.00 uur.

Locatie: Flow Plaza, Zaanenstraat 18, Haarlem

Jouw Bijdrage: € 700 incl. btw

Inschrijven: Direct op de website via het evenement in de agenda, je ontvangt direct na je inschrijving een automatische bevestiging inclusief factuur. Een week voor aanvang ontvang je een persoonlijke mail met meer inhoudelijke en praktische informatie.

Vragen: Stel ze via het contactformulier of mail/bel met je vragen naar stefanie@beallyoucanbe.nl of 0648102716.

Graag ontmoet ik je.
Warme groet,

Stefanie Bussing

Stefanie over het systemisch werk:
“Wat me vanaf het begin heeft geraakt in het opstellingenwerk is de eenvoud en helende werking die ervan uit kan gaan, wanneer we ons kunnen overgeven aan ‘het niet weten’. Mijn werk en specialisme weerspiegelen direct ook de reis die ik zelf ben gegaan en nog ga in het aanwezig zijn met dat wat is.”

 

  • Flow Plaza
  • Haarlem

Evenement gegevens

  • 5 april 2024 10:00   -   17:00
  • 12 juli 2024 10:00   -   17:00
  • 13 september 2024 10:00   -   17:00
  • 6 december 2024 10:00   -   17:00

Bekijk meer datums:

Verberg datums

Back To Top