Skip to content

Mijn werkwijze

De vorm of methode die ik in mijn begeleiding het meest herkenbaar gebruik is het systemisch werk volgens het latere werk van Bert Hellinger (het meer intuïtieve opstellen) en het systemisch lichaamswerk (opstellingen via het lichaam). In beide werkvormen staat het voelen en waarnemen in je lijf centraal. Welke sensaties kun je waarnemen in je lichaam en wat verandert daarin wanneer we (voor)ouders uit het familiesysteem erbij uitnodigen? En als er spanning is in het lichaam, waar resoneert die dan mogelijk mee in het familiesysteem, waar vindt die spanning zijn oorsprong? Dat is wat we samen onderzoeken in relatie tot je vraag.

Voordat ik je meeneem naar wat het Systemisch Lichaamswerk en Ziekteopstellingen inhouden, vertel ik je hieronder graag nog iets meer over de visie van waaruit ik werk en mijn expertise en focus daarbinnen.

Van hoofd naar lijf, een ander perspectief

Wanneer je je in een situatie bevindt die onprettig voelt, pijn doet of een gevoel van onmacht oproept, omdat het je overkomt en je geen directe invloed kunt uitoefenen op de situatie, is de eerste reactie meestal dat je ervan weg wilt. Vechten, vluchten, bevriezen of pleasen zijn de bekende overlevingsreacties, die we laten zien als we in zo’n stressvolle situatie terechtkomen.

Wanneer we in direct levensgevaar zijn, zijn dit behulpzame reacties. Op de langere termijn, wanneer het directe levensgevaar is geweken, gaan deze overlevingsreacties ons echter ondermijnen en is er iets anders nodig. De wijsheid van ons lichaam en de informatie die het lichaam ons geeft, kan in dit geval heel helpend zijn en ons een ander perspectief bieden op de situatie.

Liefdevolle aanwezigheid als eerste stap naar heling

Door aanwezig te blijven bij de gevoelens en sensaties in je lichaam, die de betreffende situatie oproept, krijg je andere informatie en word je perspectief verruimt. De situatie kan zich soms zelfs zomaar ‘oplossen’, alleen maar doordat je hem vanuit een andere plek in jezelf waarneemt. In plaats van slachtoffer van de situatie, kun je ineens de regie in handen voelen, zelfs als de feitelijke situatie niet veranderd is. En dat door ‘alleen maar’ in het moment aanwezig te zijn bij dat wat zich laat voelen of zien.

Dit vraagt wel een bereidheid om de doorlopende dialoog in je hoofd en het verlangen naar controle over de situatie (even) ‘on hold’ te zetten. Dat biedt de ruimte die nodig is om te kunnen luisteren naar de taal van je lichaam en aanwezig te kunnen zijn bij wat daar te voelen en waar te nemen is. Je zult versteld staan over wat je lichaam je allemaal te vertellen heeft en over de wijsheid die erin opgeslagen ligt, als je gaat luisteren.

Neemt niet weg dat het soms een enorme uitdaging kan zijn om in je lijf aanwezig te zijn en te blijven met Alles wat daar te ervaren is. Zeker als daar angst, pijn of ander ongemak huist en het over je gezondheid gaat.

Toch is het juist in die aanwezigheid dat we langzaam vinden wat we werkelijk zoeken.

Keer op keer neem ik in sessies waar, dat wanneer we dezelfde situatie vanuit dit andere perspectief -namelijk ons lichaam- benaderen, er vrijwel altijd en direct een gevoel van innerlijke rust, balans, meer leven en energie ontstaat. En dat deze innerlijke beweging, wanneer die eenmaal werkelijk gevoeld is, ook niet meer te stoppen is.

Focus en expertise

Mijn focus en expertise ligt op het gebied van systemisch lichaamswerk (opstellingen via het lichaam) en systemisch werk met ziekte en aanhoudende of terugkerende gezondheidsklachten. Onder het kopje ‘over mij’ (link naar menukop) kun je meer lezen over mijn persoonlijke drijfveren voor deze keuze.

Over het algemeen komen mensen bij me met vragen over werkelijk Aanwezig Zijn in hun lichaam, over de diepere boodschap onder de ziekte en aanhoudende symptomen en over hoe te leven met chronische gezondheidsvragen en ziekte. Denk bijvoorbeeld aan chronische vermoeidheid, burn-out en paniekaanvallen, maar ook aan chronische ziektes als hart-en vaatziekten, diabetes, ALS en kanker.

Omdat zowel het werkelijk belichamen van je lijf als gezondheidsvragen, ook altijd direct effect hebben op de rest van je leven, komen er ook steeds meer mensen met andere type vragen bij me. Bijvoorbeeld rondom werk, relaties en ouderschap.

Daarnaast leid ik professionals op, die zelf deze manier van werken willen leren toepassen en tegelijkertijd de bereidheid en het verlangen hebben ook hun eigen reis daarin te gaan.

Afspraak maken, hoe verder?

Wanneer je voelt dat je een afspraak wilt maken om naar je vraag te kijken, kun je me mailen of bellen. Tijdens een telefonische intake kijken we samen wat gezien jouw vraag en voorkeur (individueel of in een groep, op locatie of online) het beste past voor jou. Na deze intake maken we een afspraak of kun je nog even de tijd nemen om te doorvoelen wat je graag zou willen.

Onder ‘Samen op Reis’ lees je verder over de mogelijkheden en wat je bij de verschillende vormen kunt verwachten.

Neem contact op Lees verder over Sytemisch Lichaamswerk Lees verder over Ziekteopstellingen

Programma info

Back To Top