Skip to content

Hoe scherm ik me af van een teveel aan prikkels?

In aanloop naar het webinar dat ik gaf over Ziekte als Leraar, stelde iemand de vraag: ‘hoe scherm ik me nog beter af van teveel prikkels, lawaai, politiek, negatief nieuws enz?’ De beantwoording van die vraag viel in het webinar helaas weg, maar ik vind het wel een belangrijke vraag om nog even op terug te komen.

Deze vraag krijg ik vooral van mensen die gevoelig zijn voor prikkels van buitenaf. Zelf ken ik de vraag ook en ik heb ergens altijd gevoeld dat afschermen of afsluiten niet het antwoord was voor mij. Ik ging op onderzoek en wat ik merkte in mijn eigen leven, en later ook in mijn werk, is dat mensen die hoog gevoelig zijn in contact meer bij de ander zijn, dan in hun eigen lijf. De antennes naar buiten staan als het ware heel gevoelig afgesteld, om ieder signaal op te kunnen vangen. In essentie wordt deze fijne afstelling niet alleen bepaald door hoe je bij geboorte bedraad bent of wat jouw constitutie is. Je kunt namelijk fijn bedraad zijn en toch geen last hebben van overprikkeling. De overprikkeling komt voort uit het buiten jezelf zijn met je aandacht, zonder anker in jezelf en dat is eigenlijk altijd een overlevingsmechanisme vanuit een traumarespons, wat in de vroege kinderjaren ontstaat. In de video ga ik er uitgebreider op in.

Voor zover over de vraag; hoe scherm ik me het beste af tegen overprikkeling. Heb jij nu ook een vraag over gezondheid, ziekte, het bewonen van je lichaam, of heb je naar aanleiding van deze post een vraag? Stel ze gerust.

Regelmatig geef ik live Q&A webinars met als titel ‘Je Lichaam als Leraar’, waarbij je live jouw eigen vraag kan stellen. De aankomende webinars vind je in de agenda.

Graag ontmoet ik je.

Warme groet

Stefanie Bussing

Stefanie over het systemisch werk:
“Wat me vanaf het begin heeft geraakt in het opstellingenwerk is de eenvoud en helende werking die ervan uit kan gaan, wanneer we ons kunnen overgeven aan ‘het niet weten’. Mijn werk en specialisme weerspiegelen direct ook de reis die ik zelf ben gegaan en nog ga in het aanwezig zijn met dat wat is.”

Aangesloten bij Bewust Haarlem en Ziesoo

Back To Top